banner

Suomen Safer Internet -toiminta on ollut vilkasta talven kuukausina. Kansainvälinen Safer Internet-päivä täytti 20 vuotta 7.2. Suomessa teemapäivää juhlistetaan koko viikon kestävällä Mediataitoviikolla, jota tänä vuonna vietettiin 6.-12.2. Viikon sisältöä, tapahtumia ja viestintää valmisteltiin yhdessä 57:n yhteistyökumppanin kanssa, jotka edustavat järjestöjä, viranomaisia, mediaa ja yritysmaailmaa. Viikon aikana toimintaa järjestivät tahoillaan mitä moninaisemmat toimijat: päiväkotien ja koulujen lisäksi mukana oli kirjastoja, perhekeskuksia, nuokkareita, senioriryhmiä, mediaa kaikille-verkostoja…   

Osana Mediataitoviikkoa järjestimme verkkovanhempainillan 7.2. Vanhempainillassa kuultiin ensin KAVIn asiantuntijoita, jotka painottivat vanhemman kiinnostusta lapsen mediamaailmaa kohtaan kotien mediakasvatuksen hyvänä pohjana. Kun pelaamisen aiheuttamia huolia pilkkoo pienempiin osiin, ne on helpompi käsitellä ja luoda tasapainoista digiarkea. Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntijat vuorostaan kertoivat lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta digitaalisissa ympäristöissä sekä siitä, miten voi ehkäistä lasta joutumasta väkivallan uhriksi. MLL:n asiantuntija jakoi tietoa netin välityksellä tapahtuvan kiusaamisen eri muodoista.  

Iloista riehakkuutta meissä kaikissa Safer Internet -toimijoissa aiheutti tammikuussa saatu tieto siitä, että MLL:n Nuortennetti voitti Opetushallituksen Suomen parhaat osallistajat-kilpailun. Onnittelut Nuortennetille hyvästä työstä!

Tässä uutiskirjeessä voit lukea lisää kilpailusta sekä muita kansallisia ja kansainvälisiä kuulumisista. Uutiskirjeessä kerrotaan myös tulevista tapahtumista ja uusista materiaaleista.

Hyvää kevättalvea toivottaa
FISIC-tiimin puolesta
Leena Pylkkö, KAVI

Kansainväliset ja kansalliset kuulumiset

Materiaalit

Tapahtumat

Nuortennetti voitti Euroopan nuorisovuoden Awards – Suomen parhaat osallistajat-kilpailun! 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton digitaalinen nuorisotyö sai tunnustusta, kun Nuortennetti voitti Opetushallituksen Suomen parhaat osallistajat-kilpailun 19.1.2023 Kulttuuritehdas korjaamolla Helsingissä. Palkinto liittyy Euroopan nuorison teemavuoteen ja siinä etsittiin Suomen parasta nuorten osallistamisen mallia. Kilpailuun oli tullut kaiken kaikkiaan 51 ehdokasta, joista finaaliin oli valittu 10 parasta. Nuortennetti jakoi ensimmäisen sijan Mentoring for future -projektin kanssa. 

Kilpailun kriteereinä olivat mm. osallisuuden taso ja aitous, osallistuvan nuoren kokemus, vaikuttavuus, laadukkuus, innovatiivisuus ja yhteiskunnallinen relevanssi.  Nuortennetti sopii digitaalisen nuorisotyön työkaluksi, joten ammattilainen: ota Nuortennetti haltuun. 

Tutustu Nuortennettiin täältä: Nuortennetti | MLL 

Ilmoitukset laittomaksi epäillyistä lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista ovat kymmenkertaistuneet

Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelu vastaanotti 33296 vihjettä vuonna 2022. Määrä on noin kymmenkertainen aiempiin vuosiin verrattuna. Nettivihjeen vuosiraportti julkaistaan maaliskuussa, ja siinä kerrotaan enemmän vihjeiden sisällöistä sekä Nettivihjeen työstä.  Tästä pääset tarkastelemaan aiempien vuosien raportteja. Löydät raportit kohdasta Muut julkaisut ja materiaalit.

 Nettivihje-palveluun voi ilmoittaa lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista tai siihen liittyvästä toiminnasta netissä. 

Safer Internet -päivä täytti 20 vuotta 7.2.

Euroopan Unionin lanseeraama päivä on omistettu internetin turvallisuutta edistävien toimintojen ja hankkeiden juhlistamiselle. Teemapäivä pyrkii tavoittamaan vanhempia ja kasvattajia, joiden vaikutus ja ohjaus antavat lapsille mahdollisuuden käyttää teknologiaa vastuullisesti, kunnioittavasti, kriittisesti ja luovasti.

Uutta nuorille suunnattua tiedotusmateriaalia seksuaaliväkivallasta ja netin turvataidoista

Pelastakaa Lasten Nettivihje valmistelee nuorille suunnattuja somevideoita, joiden aiheena on lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta, netin turvataidot sekä tapahtuneesta ilmoittamisen tärkeys. Videot julkaistaan kevään aikana eri sosiaalisen median kanavissa ja ne käännetään ruotsiksi, englanniksi sekä pohjoissaameksi. Videoiden tarkoitus on tarjota nuorille tietoa somessa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä, houkuttelusta ja seksuaaliväkivallasta ja keinoja suojata itseään ja toisia, sekä toimia seksuaaliväkivaltatilanteessa. Tavoitteena on rohkaista nuoria ilmoittamaan kokemastaan seksuaaliväkivallasta ja näin saada rikoksia paremmin viranomaisten tietoon ja nuoret avun piiriin. Lisäksi videot lisäävät nuoren kanssa toimivien aikuisten tietoisuutta aiheesta.  Videot ovat osa Oikeusministeriön rahoittamaa hanketta. 

Mediataitoviikon vinkkivihkot ovat tilattavissa veloituksetta

Mediataitoviikon kumppaneiden tuottamat vinkit ja materiaalit koottiin tänä vuonna viiden vihkosen muotoon antamaan inspiraatiota mediakasvatukseen koko vuodeksi. Voit tilata vihkon käyttöösi maksutta KAVIn verkkokaupasta materiaalit.kavi.fi. Vihkojen pdf-versioihin voit tutustua linkeistä alla:  

Uudet ikätasoiset videot ja tehtävät on julkaistu

Katso videot Youtubesta kanavalta @mekunvideot

Hyvää nettielämää! on KAVIn julkaisema uusi animaatiosarja lasten medialukutaitojen edistämiseen. Sarjan avulla pystyt selättämään eri-ikäisten lasten mediahaasteita. Teemojen käsittelyn tueksi on laadittu kunkin animaation yhteyteen pedagoginen materiaali, jonka löydät Mediataitokoulusta. Materiaalia voi hyödyntää niin varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa kuin kotien tai vaikkapa kirjastojen mediakasvatuksen tukena. Animaatiot löydät myös @mekunvideot -kanavan soittolistalta.   

Laita Mediakasvatusfoorumin päivämäärä 23.5. muistiin

Varaa kalenteristasi 23.5. Mediakasvatusfoorumille! KAVIn mediakasvatustiimi järjestää jälleen tämän mediakasvatuksen kehittämisen kohtaamispaikan. Foorumin teema jatkaa Mediataitoviikon teemaa “Mediakasvatus näkyväksi”. Ilmoittautuminen alkaa ja ohjelma julkaistaan myöhemmin keväällä.

foorumin mainoskuva

Tietoa uutiskirjeestä

Tämä on Finnish Safer Internet Centren (FISIC) uutiskirje. Uutiskirjeessä jaamme tietoa Suomen Safer Internet -toiminnan ajankohtaisista asioista. Toimintamme tavoitteena on lisätä lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja, turvallisuutta ja hyvinvointia internetissä. Suomessa FISIC-toimintaa toteuttavat, ja tätä uutiskirjettä kirjoittavat, yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI), Pelastakaa Lapset ry ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL).

Uutiskirje julkaistaan 4-5 kertaa vuodessa saferinternet.fi -verkkosivuilla. Voit seurata ajankohtaista toimintaamme myös @saferinternetFI -Twitter tilin kautta.