banner

Keväällä katsotaan kohti uutta – niin myös Safer internet -toiminnassa! Tässä uutiskirjeessä esitellään uusia kampanjoita turvallisemman verkkoympäristön puolesta sekä kevätkauden tärkeimpiä tapahtumia. Myös saamen kielille käännetyt mediakasvatusmateriaalit saavat huomiota.  

Ensin kuitenkin luomme katseen viime vuoteen ja Pelastakaa Lapset ry:n ja MLL:n saferinternet-toiminnan vuosiraportteihin.   

Edellisessä uutiskirjeessämme tiedotimme Nettivihjeen saamien ilmoitusten valtavasta kasvusta edellisiin vuosiin verrattuna. Nettivihje näkee enenevässä määrin sellaista lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia, jossa lapsi on yksin ja kuvaa itseään puhelimella tai muulla digilaitteella, laitteen kautta saamiensa ohjeiden mukaisesti. Tämänkaltaisen materiaalin kasvu on huomattu myös kansainvälisesti. Tutustu Nettivihjeen vuosiraporttiin.  

Lasten ja nuorten puhelimen vuosiraportista käy ilmi, miten laajasti median ilmiöt limittyvät lasten ja nuorten elämään. Kaikki yhteydenotot eivät toki aina liity ongelmatilanteisiin. Raportin mukaan kiusaamiseen liittyvissä yhteydenotoissa on kuitenkin tavallista, että kiusaamista tapahtui jollakin digialustalla. Yleistä oli, että esimerkiksi koulussa tapahtuva kiusaaminen jatkui koulupäivien ulkopuolella digialustoilla. Vanhempain puhelimen ja chatin vuosiraportti kertoo, että kun yhteydenotto liittyy mediaan, kyse on liiallisesta mediasisältöjen kulutuksesta, tai huolesta, että lapsi tai nuori on nähnyt vahingollista sisältöä. Usein kyse oli myös yhteydenottajan tai jonkun läheisen aikuisen median käytöstä. Tähän liittyy myös lapselle haitallisten sisältöjen katsominen lapsen seurassa.  
 

Jatkamme tärkeää työtämme kaikille turvallisemman internetin puolesta! 
FISIC-tiimistä, 
Leena Pylkkö, KAVI 

Tässä uutiskirjeessä: 

Tapahtumat 
Kansainväliset ja kansalliset kuulumiset 
Materiaalit 

Tapahtumat

Mediakasvatusfoorumi 23.5.

Mediakasvatusfoorumi järjestetään 23.5. Helsingin Paasitornissa. Mediakasvatusfoorumi kokoaa vuosittain yhteen mediakasvatuksen asiantuntijoita, suunnittelijoita ja toimijoita verkostoitumaan sekä kuulemaan ja jakamaan uusia näkökulmia mediakasvatuksen kentältä. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 5.5.  

MLL mukana Nuori23-tapahtumassa 

MLL osallistui Allianssin Nuori23 -tapahtumaan Jyväskylässä 18.- 20.4. näyttelypisteellä sekä puheenvuorolla, jossa asiantuntijat Inka Kiuru ja Kaisa Önlen kertovat uusimmat kuulumiset MLL:n mediakasvatustyöstä sekä Nuortennetistä.  

Pelikasvatuksen kesäpäivät 13.6. 

Pelikasvatuksen kesäpäivät on maksuton webinaari kaikille kasvattajille, pelaajille ja uusista mediailmiöistä kiinnostuneille.  Pelikasvatuksen kesäpäiville osallistumalla saat monipuolisen kattauksen pelikulttuuria, tutkimusta, lainsäädäntöä ja pelikasvatustoiminnan kuvausta. Lue lisää kesäpäivien ohjelmasta ja seuraa webinaaria ilman ilman ennakkoilmoittautumista Pelikasvatuksen sivuilla.

Save the date: CSA-seminaari 15.11. Helsingissä 

Laita jo nyt tämä päivämäärä muistiin: Nettivihjeen vuosittainen lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa käsittelevä seminaari pidetään 15.11. Helsingissä. Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita! 

Materiaalit 

Mun keho mun rajat -opas on julkaistu pohjoissaameksi  

Pelastakaa Lapset ry:n julkaisema Mu gorut mu ráját (Mun keho mun rajat) -opas on tarkoitettu 13−17-vuotiaille nuorille. Oppaassa kerrotaan, mitä nettiympäristössä tapahtuva lapseen kohdistuva seksuaaliväkivalta on ja nostetaan esiin tärkeitä huomioita alastonkuvien jakamisesta suostumuksellisessa suhteessa ikätoverin kanssa. 

Tietoa ja toimintaohjeita seksuaaliväkivallasta lapsille ja nuorille   

Lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaaliväkivalta digitaalisissa ympäristöissä on kasvava ongelma niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Pelastakaa Lapset käynnistää sosiaalisessa mediassa 11–17-vuotiaille suunnatun tiedotuskampanjan.  Animaatiovideoiden avulla lapsille ja nuorille kerrotaan keinoista suojata itseään ja toisia. 
Tutustu kampanjan videoihin: 

  1. Ylimääräinen uutislähetys: https://youtu.be/xrFPSMNzUtI 
  1. Myös toinen nuori voi tehdä seksuaaliväkivaltaa: https://youtu.be/sTrJCFmwuDA 
  1. Seksuaaliväkivaltaa voi olla vaikea tunnistaa: https://youtu.be/bGRW59Ew1jU 
  1. Älä jää tapahtuneen kanssa yksin: https://youtu.be/rL5sfijlfAE 
  1. Vastuu on aina seksuaaliväkivallan tekijällä: https://youtu.be/gtgQq17GLps 
  1. Ilmoittamalla voit auttaa muitakin: https://youtu.be/QV9zENMJBqw 

Mediataitokoulussa on avattu englanninkielinen puoli 

Mediataitokouluun on avattu englanninkielinen puoli. Löydät sieltä KAVIn klassikoita, kuten Populismibingon ja Luotettavan tiedon metsästäjät, että uusia kokonaisuuksia, kuten Hyvää nettielämää -materiaalit englanniksi.  

Ota ensiaskelia digitaalisessa mediassa -oppituntimalli 

MLL:n Ota ensiaskelia digitaalisessa mediassa -oppituntimalli on suunnattu peruskoulun ensimmäisille luokille. 

Toiminnallisen ja osallistavan tuntimallin kautta tutkitaan mielekästä mediankäyttöä osana tasapainoista ja monipuolista arkea. Kurkkaa tehtäväkortti ja tulostettavat materiaalit ja ota käyttöön!

Kansalliset ja kansainväliset kuulumiset 

Sinisen valon sukupolvi –kampanja käynnistyi 

MLL:n kampanja muistuttaa näkyvällä tavalla sisällöstä, jota lapset saattavat etenkin yöaikaan sinisen valon kajossa puhelimeltaan nähdä. Kampanjan ydinviesti on: sinisen valon sukupolvea on suojeltava haitalliselta sisällöltä. Lue lisää https://www.mll.fi/sinisen-valon-sukupolvi/ 

Inklusiivinen mediakasvatus esillä Insafe -verkoston koulutustapaamisessa Wienissä 

KAVIn mediakasvatuksen asiantuntijoita osallistui Insafe-verkoston koulutustapaamiseen 19.-21.4. Itävallassa. Tapaamisen aiheena oli haavoittuvassa asemassa olevien lasten ja nuorten turvallisuus netissä, osana uuden Better Internet for Kids+-strategian toteuttamista. KAVI esitteli osana tapaamista erityisesti ruotsiksi ja saamen kielillä julkaistuja mediakasvatusmateriaaleja, sekä selkokielisiä mediakasvatusmateriaaleja, joista esimerkkinä oli Hyvällä mielellä median kanssa -tehtäväkokonaisuus.  

InHope -verkoston koulutustapaaminen Maltalla 24.-27.4. 

Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntijat puolestaan osallistuvat InHope -verkoston koulutustapaamiseen, jossa käsitellään lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan tilannetta eri Euroopan maissa sekä maailmanlaajuisesti.  

Tietoa uutiskirjeestä 

Tämä on Finnish Safer Internet Centren (FISIC) uutiskirje. Uutiskirjeessä jaamme tietoa Suomen Safer Internet -toiminnan ajankohtaisista asioista. Toimintamme tavoitteena on lisätä lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja, turvallisuutta ja hyvinvointia internetissä. Suomessa FISIC-toimintaa toteuttavat, ja tätä uutiskirjettä kirjoittavat, yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI), Pelastakaa Lapset ry ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL). 

Uutiskirje julkaistaan 4-5 kertaa vuodessa saferinternet.fi -verkkosivuilla. Voit seurata ajankohtaista toimintaamme myös @saferinternetFI -Twitter tilin kautta. 

Artikkelin kuva: Priscilla Du Preez, Unsplash