banner

Joululomat kolkuttelevat jo aivan ovella, mutta vielä olisi vuoden viimeisen uutiskirjeen aika! Safer Internet -toimintaan on syksyllä sisältynyt paljon tilaisuuksia, tapahtumia ja tapaamisia. Myös uusia materiaaleja on tuotettu runsaasti. Tammikuussa 2025 Safer Internet -toiminta näkyy muun muassa Educa-messuilla, ja Mediataitoviikon kumppaniesittelyt pyörähtävät käyntiin. Lue lisää kuulumisia alta!

Tapahtumia

Yli 70 000 yläkoululaista osallistui Suomen suurimpaan digihyvinvoinnin oppituntiin – ennakkotietoa vuoden 2025 tapahtumasta! 

Elisa ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestivät yhdessä nuorten digihyvinvointiin keskittyvän oppitunnin lokakuussa. Tilaisuus osoittautui jättimenestykseksi, ja sillä tavoitettiin merkittävä osa kaikista yläkoululaisista: mukaan ilmoitettiin 70 715 oppilasta 182 paikkakunnalta ympäri Suomen. 

SuperDigikoulun nimellä kulkevalla striimattavalla oppitunnilla käsiteltiin nuorille ajankohtaisia aiheita, kuten älylaitteiden liikakäytön vaikutuksia aivoihin, somen koukuttavuutta, netin ja somen turvallisuutta sekä arjen fiksuja digitaitoja. Lue lisää MLL:n artikkelista. 

SuperDigikoulu järjestetään jälleen vuonna 2025! Liity MLL:n postituslistalle, niin saat ennakkotietoa seuraavasta SuperDigikoulusta. 

Tilaa MLL:lta mediakasvatuksellinen oppitunti, vanhempainilta tai työpaja 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton valtakunnallinen nuorisotyön kouluttajien verkosto toteuttaa erilaisia mediakasvatukseen ja lasten ja nuorten mediankäytön ilmiöihin liittyviä oppitunteja, vanhempainiltoja ja ammattilaisten koulutuksia. Tutustu alla olevan linkin kautta valikoimaan ja tilaa omaan kouluun tai tilaisuuteen kouluttaja!  

Tiedustele kouluttajaa täältä MLL:n mediakasvatuskoulutukset – Mannerheimin Lastensuojeluliitto 

Ilmoittaudu Mediataitoviikkoon!

Mediataitoviikkoa vietetään jälleen helmikuun toisella viikolla, 10.-16.2.2025. Mediataitoviikko tarjoaa ammattilaisille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille inspiraatiota oman työn ja osaamisen kehittämiseen sekä mediakasvatuksen toteuttamiseen eri-ikäisille. Ilmoittautumalla saat sähköpostiisi yli 50:n kumppaniorganisaation tuottamia materiaaleja ympärivuotisen mediakasvatustyön tueksi sekä tietoa teemaviikolla järjestettävistä tapahtumista.

Vuoden 2025 Mediataitoviikon teema on kestävä kehitys ja ekologisuus. Mediakasvatuksen merkitys korostuu ilmastonmuutoksen ja luontokadon ajassa. Ekologinen mediakasvatus linkittyy moniin mediailmiöihin kuten tekoälyyn ja ohjelmoituihin ympäristöihin sekä sosiaalisen median ympäristöjen kaupallisuuteen, algoritmien toimintaan sekä niihin liittyviin valtakysymyksiin. Kestävää kehitystä voi myös tarkastella esimerkiksi sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta. Teemaviikolla luvassa on tapahtumia ja sisältöjä paitsi kestävän kehityksen näkökulmasta, myös teeman ulkopuolelta eri medialukutaidon osa-alueista kaiken ikäisille.

Mediataitoviikon kumppani- ja sisältöesittelyt alkavat Mediataitokoulun Instagramissa ja Facebookissa 7.1.2025, jolloin julkaistaan myös Mediataito 2025 -lehti. Lue lisää Mediataitoviikosta osoitteessa mediataitoviikko.fi ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Euroopan unionin osarahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat ainoastaan tämän tekstin laatijoiden näkemyksiä eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin kantaa. Euroopan unioni ja avustuksen myöntävä viranomainen eivät ole vastuussa niistä.

FISIC mukana Educa-messuilla 24.–25.1.2025

Suomen Safer Internet -toiminta näkyy tammikuussa myös Educa-messuilla oman osaston sekä paneelikeskustelun myötä. Lauantaina 25.1. kello 14:45–15:30 järjestettävässä paneelikeskustelussa Pelastakaa Lasten asiantuntija Mikko Ahtila, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin projektipäällikkö Sasu Leinonen sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton asiantuntija Rauna Rahja keskustelevat turvallisesta netinkäytöstä tekoälyn äärellä. Lue lisää Educan verkkosivuilta.

Kansallisia ja kansainvälisiä kuulumisia

Nettivihjeen seminaari kokosi yhteen huippujoukon puhujia ja osallistujia 

Pelastakaa Lasten Nettivihjeen vuosittainen seminaari kokosi jälleen marraskuussa ammattilaisia yhteen lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisyn ja torjunnan tiimoilta. Seminaari sai tänä vuonna nimekseen ”Mitä nyt tapahtuu?” – avointa puhetta viranomaistyöstä lapsiin kohdistuneissa seksuaalirikostapauksissa. Alkuosa ”Mitä nyt tapahtuu?” valikoitui nimeen, koska lapsella on oikeus saada tietää, mitä silloin tapahtuu, jos häneen on kohdistunut seksuaalirikos tai sen yritys. Jotta lapsen kanssa työskentelevä osaa kertoa asioiden kulusta lapselle, on ammattilaiset itse tiedettävä, miten asiat etenevät.  

Seminaari järjestettiin Pelastakaa Lasten keskustoimistolla Helsingissä. Lumikaaoksen saattelemana paikalle tuli kolmisenkymmentä eri alojen asiantuntijaa kuulemaan mainioita ja monipuolisia puheenvuoroja muun muassa lapseen kohdistuneen seksuaalirikoksen tutkinnasta, rikosprosessin etenemisestä rikoksen uhrin näkökulmasta, väkivaltaa kokeneen tukemisesta ja väkivallasta toipumisesta. Seminaaria oli mahdollista seurata myös etänä, ja ruutujen ääreen oli kokoontunut parisataa katsojaa. 

Nettivihjeen asiantuntijat tapasivat europarlamentaarikkoja

Nettivihjeen asiantuntijat Emma Pösö ja Maarit Mustonen vierailivat Brysselissä Euroopan parlamentissa ja tapasivat Suomen europarlamentaarikkoja Mika Aaltolaa, Maria Guzeninaa, Pekka Toveria, Elsi Kataista sekä Aura Sallan avustajia. Keskustelimme lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta digitaalisissa ympäristöissä ja siitä, kuinka lapsia pystyttäisiin suojelemaan paremmin lainsäädännön keinoin. Toimme esiin myös lasten kokemuksia seksuaaliväkivallasta netissä osana kansainvälistä asiantuntijapaneelia. Paneeli oli osa Euroopan Pelastakaa Lasten tapaamista. 

Materiaaleja

Uusi palvelu auttaa poistamaan lapsesta verkossa leviäviä alastonkuvia  

Jos lapsen tai nuoren alastonkuva lähtee leviämään netissä joko tarkoituksella tai vahingossa, tulee asiasta tehdä ilmoitus poliisille tai Nettivihje-palveluun. 

Ilmoituksen tekeminen voi tuntua monista lapsista ja nuorista tehottomalta tai riittämättömältä, ja on tärkeää tarjota heille lisäkeinoja hallita usein ahdistavaa ja pelottavaa tilannetta. 

Pelastakaa Lapset on aloittanut uuden yhteistyön National Center for Missing & Exploited Childrenin kanssa ja ottanut verkkosivuilleen lasten ja nuorten käyttöön Take It Down -palvelun.   

Take it Down -palvelu on luotu alle 18-vuotiaille, joiden alastonkuva on lähtenyt leviämään netissä. Palvelun kautta lapsi tai nuori voi ilmoittaa anonyymisti oman alastonkuvansa leviämisestä tai sen pelosta, ja palvelu ryhtyy etsimään ja poistamaan kyseistä alastonkuvaa verkosta. 

Nettivihje julkaisi medialle oppaan lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta kertomiseen 

Miksi termiä lapsiporno ei ole hyvä käyttää?  Miten huomioida lapsen oikeudet käsiteltäessä mediassa lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa?  

Lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta on maailmanlaajuinen ongelma, jonka kohteeksi voi joutua kuka tahansa lapsi: kaikissa ympäristöissä, joissa on lapsia, voi olla aikuisia, jotka haluavat kohdistaa lapsiin seksuaaliväkivaltaa. 

Medialla ja toimittajilla on mahdollisuus nostaa lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan kaltaisia laajoja yhteiskunnallisia ongelmia yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tämän vallan mukana kulkee myös vastuu. 

Lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan käsittelyssä sanat ja se, miten ilmiötä kuvataan vaikuttavat yleisön asenteisiin, tietoihin ja vastuunkantoon. Jotta lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta kertominen on asianmukaista ja lapsen oikeuksia kunnioittavaa, käytetyn terminologian ohella on tärkeää muun muassa punnita huolellisesti yleisön oikeutta saada tietoa ja lapsen oikeutta yksityisyyteen ja suojeluun. 

Juuri julkaistun oppaan avulla Pelastakaa Lapset haluaa auttaa toimittajia onnistumaan paremmin työssään kertoessaan lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta. Teema on sensitiivinen ja sisältää haastavia termejä, joten opas tarjoaa konkreettisia neuvoja, miten lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa on mahdollista käsitellä lapsen oikeuksia kunnioittavasti. 

Löydät oppaan suomeksi täältä.

Some, nuoret ja ulkonäköpaineet 

Sosiaalinen media ja sen sovellukset tulvivat erilaisia ulkonäköön liittyviä trendejä ja vinkkejä. Usein sisältöjä selatessa tietää itsekin, että kuvien katselu saattaa nostaa pintaan epävarmuuksia ja riittämättömyyden tunteita. Samalla meikkivinkit, shopping haulit ja keskivartalotreenivideot vetävät kuitenkin puoleensa kuin hunajapurkki nallea. Miksi somekuvat kiinnostavat ja ahdistavat samaan aikaan? 

Ulkonäköpaineet ovat nuorten selvitysten mukaan yksi isoimmista hyvinvointiin vaikuttavista haasteista, joita älypuhelinten ja sosiaalisen median käyttöön liittyy. Halusimme Mannerheimin Lastensuojeluliitossa tarttua aiheeseen ja auttaa nuoria käsittelemään somen ulkonäkösisältöjen herättämiä ajatuksia ja paineita. Materiaali tarjoaa tukea myös opettajien ja muiden nuoria kohtaavien ammattilaisten työhön. 

MLL:n Nuortennetissä julkaistu materiaali on kaksiosainen: ensimmäisessä osassa pureudutaan sosiaalisen median ulkonäkösisältöihin ja toisessa tuodaan esille keinoja, joista saa apua ulkonäköpaineisiin

Materiaali on toteutettu yhteistyössä Turun yliopiston tutkijatohtori Kaisu Hynnä-Granbergin kanssa. Lue lisää: www.nuortennetti.fi/somepaineet 

Uutta sisältöä vanhemmille lapsen tunteista ja pelaamisesta sekä nuorten peliharrastuksesta 

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on julkaissut Vanhempainnetissä kaksi uutta materiaalia lasten ja nuorten pelikasvatuksen tueksi. 

Lapsi ja pelaamisen herättämät tunteet -materiaalissa syvennytään pelaamisen herättämiin suuriin tunteisiin ja niiden käsittelyyn lapsen kanssa. Materiaalin tavoitteena on tukea vanhempaa vahvistamaan lapsen tunnetaitoja ja huomioimaan pelihetkien hyvinvointia. Lisäksi tarjotaan vinkkejä sujuvampiin pelihetkiin. Materiaali on suunnattu erityisesti eskari- ja alakouluikäisten vanhemmille, mutta sisältöä voivat hyödyntää myös muun ikäisten lasten vanhemmat sekä lasten ja nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset. 

Peliharrastamisen monet muodot -artikkeli puolestaan avaa lasten ja nuorten vanhemmille pelaamisen muotoja ja kertoo tiiviisti erilaisista peliharrastuksen ilmiöistä. Artikkeli on julkaistu yhteistyössä Pelitoiminta Suomessa -sivuston asiantuntijoiden kanssa.