Nyt käynnissä oleva Suomen Safer Internet -hankekausi alkaa kääntyä loppusuoralle, mutta rahoitushaku tulevalle kaudelle on täydessä vauhdissa. Kevään aikana on ehditty järjestää mediakasvatuksen asiantuntijoita yhteen koonnut Mediakasvatusfoorumi, tavata kansainvälisiä FISIC-kollegoja sekä julkaista uutta tietoa esimerkiksi nuorten kokemuksista nettikiusaamisesta.
Kesäkuussa vietetään kolmannet Pelikasvatuksen kesäpäivät, ja syksylle on luvassa verkkovanhempainilta, yläkoululaisten SuperDigikoulu sekä tärkeä seminaari lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ja sen torjumisesta. Merkitse syksyn tärkeät päivät muistiin ennen kesälomille siirtymistä!
Tulevat tapahtumat
Pelikasvatuksen kesäpäivät 11.6.2025
Tervetuloa Pelikasvattajien verkoston järjestämille kolmansille Pelikasvatuksen kesäpäiville keskiviikkona 11. kesäkuuta 2025!
Maksuton koko päivän webinaari tarjoaa ajankohtaista tietoa ja näkökulmia pelikasvatuksesta, pelikulttuurista ja pelaamisen merkityksestä yksilölle ja yhteiskunnalle. Tapahtuma on suunnattu kaikille kasvattajille, opettajille, nuorisotyöntekijöille, kirjasto- ja kuntatoimijoille sekä kaikille pelikasvatuksesta kiinnostuneille!
Tutustu Pelikasvatuksen kesäpäivien ohjelmaan
Verkkovanhempainilta 3.9. – digitaalisia ilmiöitä ja nuorten tunnetaitoja
Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti sekä Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje tarjoavat osana Suomen Safer Internet -hanketta jälleen mediakasvatuksellisen verkkovanhempainillan lasten ja nuorten vanhemmille ja kasvattajille keskiviikkoiltana 3.9.2025.
Illan aikana syvennytään ajankohtaisiin digitaalisiin ilmiöihin sekä nuorten tunne- ja vuorovaikutustaitojen, mielen hyvinvoinnin sekä turvallisten osallisuuden kokemusten näkökulmiin. Ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen avataan pian. Seuraa Suomen Safer Internet -hankkeen sivuja ja viestintää.
Yläkoulujen SuperDigikoulu tulee jälleen 8.10.!
Kaikille Suomen 7.–9.-luokkalaisille suunnattu SuperDigikoulu tulee taas uusin aihein 8.10.2025!
Vuoden 2025 SuperDigikoulun teemoja ovat tekoäly, nettikiusaaminen ja digiturvallisuus.
Opettaja tai muu yläkoulun ammattilainen, ilmoita koulusi tai ryhmäsi mukaan maksuttomalle etäoppitunnille!
Mikä SuperDigikoulu? SuperDigikoulu on striimattava, maksuton mediakasvatuksen etäoppitunti yläkouluille. Monipuolinen 40 minuutin oppimiskokonaisuus tarjoaa tärkeää asiaa digitaalisista ilmiöistä viihdyttävässä ja innostavassa paketissa.
Missä ja milloin? Striimattava etäoppitunti järjestetään keskiviikkona 8.10.2025 klo 10.00–10.40. Ilmoittautuneet koulut saavat koko lukuvuoden ajaksi käyttöönsä oppitunnin tallenteen, jonka voi katsoa oppilaiden kanssa myöhemmin omaan opetukseen sopivana ajankohtana.
Kenelle? Kaikille 7.–9.-luokkien oppilaille sekä yläkoulujen opettajille ja muille ammattilaisille.
Oppitunnin juontavat jälleen nuorille tutut somevaikuttajat Daniel Ahola ja Andreas Tolonen, jotka pureutuvat SuperDigikoulun kysymyksiin asiantuntijoiden ja nuorten kanssa. Mukana tämän vuoden SuperDigikoulussa mm. tekoälyasiantuntija ja tietokirjailija Jarno Alastalo.
SuperDigikoulun kaikki puhujat julkistetaan alkusyksystä koulujen alettua, mutta voit ilmoittaa koulusi mukaan jo nyt!
Uutta! MLL järjestää SuperDigikoulun iltana 8.10. yläkoululaisten huoltajille ja kasvattajille oman verkkovanhempainillan, jossa syvennytään etäoppitunnin aiheisiin vanhempien näkökulmasta. Lisätietoja tulossa!
SuperDigikoulun toteuttavat yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja tietoliikenneyritys Elisa.
Ilmoita yläkoulusi mukaan SuperDigikouluun
Lisätietoja SuperDigikoulusta MLL:n sivuilla
Turvaa lapsille digiajassa – Lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan haasteet ja ratkaisut -seminaari 19.11.
Pelastakaa Lapset ry ja Telia järjestävät Helsingissä keskiviikkona 19.11.2024 klo 8.30–15.30 seminaarin lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ja sen torjumisesta.
Seminaarin puheenvuorot muodostavat kokonaiskuvan siitä, miten lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta näyttäytyy digitaalisissa ympäristöissä ja millaisia haasteita ja mahdollisuuksia digiympäristöihin liittyy.
Seminaari on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille: ammattilaisille, ammattiin opiskeleville, viranomaisille ja päättäjille.
Kansalliset ja kansainväliset kuulumiset
Nuoret ja nettikiusaaminen 2025 -kyselyn tulokset julkaistu
Mannerheimin Lastensuojeluliiton huhtikuussa julkaisema Nuoret ja nettikiusaaminen 2025 -selvitys kertoo karua kieltä nuorten kohtaamasta kiusaamisesta ja väkivaltaisista sisällöistä sosiaalisessa mediassa ja peliympäristöissä.
Nuoret näkevät nettikiusaamista jatkuvasti; lähes 20 % kyselyn vastaajista kohtaa sitä päivittäin. Aiempaa enemmän kohdataan myös itseen kohdistuvaa nettikiusaamista. Kiusaaminen ilmenee esimerkiksi epäsuorana ilkeilynä, vihjailuna ja tahallisena viesteihin vastaamatta jättämisenä. Erityisesti ryhmän ulkopuolelle jättäminen, uhkailu ja kiusaamisväkivalta ovat yleistyneet.
Nostoja kyselyn tuloksista:
- Some- ja nettikiusaaminen saa jatkuvasti uusia muotoja. TikTok on nuorten mielestä erityisen ongelmallinen alusta.
- Aiempaa harvempi nuori puuttuu näkemäänsä kiusaamiseen. Myös kiusaamista kokeneet pysyvät hiljaa.
- Peleissä kohdataan paljon toisten haukkumista, rasismia ja naisvihaa.
- Nuoret näkevät netissä raakoja sisältöjä ja nuorten välistä väkivaltaa.
- Vain 4 % verkossa kiusaamista kohdanneista kertoi tilanteesta luotettavalle aikuiselle.
Joulukuussa 2024 verkossa toteutettuun kyselyyn vastasi yhteensä 6 372 nuorta, joista tarkemman tarkastelun kohteeksi valittiin 13–18-vuotiaat vastaajat (5 990 nuorta).
Tutustu Nuoret ja nettikiusaaminen 2025 -kyselyn raporttiin kyselyraportti MLL:n sivuilla
Mediakasvatusfoorumin puheenvuorot katsottavissa
Vuoden 2025 Mediakasvatusfoorumi järjestettiin 22.5. Seminaarin teemoina olivat kestävä kehitys sekä kansallisten mediakasvatuslinjausten päivitystyö. Erityistä kiitosta sai keynote-puhuja, LUT-yliopiston apulaisprofessori Minna Vigren esityksestään Mediakasvatus ekokriisin aikakaudella.

Tapahtuman ilmapiiri oli inspiroiva ja keskustelut mielenkiintoisia sekä innostavia. Kiitokset kaikille osallistuneille ja nähdään jälleen ensi vuonna!
Tutustu Mediakasvatusfoorumin puheenvuorojen tallenteisiin
Videosoittolistalta löydät seuraavat tallenteet:
- Foorumin avauspuheenvuorot (Riikka Kaukinen & Leo Pekkala, KAVI), komissaari, komission varapuheenjohtaja Henna Virkkusen videotervehdys, ministeri Mari-Leena Talvitien videotervehdys
- Outi Laiti & Iina Helenius, KAVI: Medialukutaito Suomessa -selvitykset
- Pekka Mertala, apulaisprofessori, Jyväskylän yliopisto: Miksi medialukutaidosta tulee edelleen puhua?
- Minna Vigren, apulauisprofessori, LUT-yliopisto: Mediakasvatus ekokriisin aikakaudella
Nettivihje edusti Tanskassa
Nettivihjeen kehittämispäällikkö Heidi Näppi ja asiantuntijoita osallistui kahteen yhteispohjoismaiseen tapaamiseen Tanskassa toukokuussa. Viikon mittaisella työmatkalla tavattiin pohjoismaisia kollegoita ja osallistuttiin lapsiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen konferenssiin.
Pohjoismaisten vihjepalveluiden jokavuotinen tapaaminen järjestettiin tällä kertaa Pelastakaa Lasten Tanskan sisarjärjestössä Red Barnetissa. Tanskan ja Suomen vihjepalveluiden lisäksi tapaamiseen osallistui ECPAT Sverigen vihjepalvelun edustaja. Vihjepalveluiden kesken paneuduttiin mm. kunkin maan ajankohtaisin asioihin sekä tekoälyyn ja sen vaikutuksiin lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ilmiöihin. Lisäksi ideoitiin uusia palvelumuotoja työpajoissa ja keskusteltiin vihjetyöhön liittyvistä näkökulmista.
Vihjepalvelutapaamisen jälkeisellä viikolla Nettivihje osallistui Nordic Association for Preventing Child Abuse and Neglect -organisaation järjestämään lapsiin kohdistuvan kaltoinkohtelun vastaiseen konferenssiin. Teemaa lähestyttiin sekä traumojen että resilienssin tulokulmasta. Nettivihjeen asiantuntija Eveliina Karhu piti konferenssissa puheenvuoron lapsen oikeuksia kunnioittavasta terminologiasta lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta puhuttaessa. Nettivihjeen asiantuntijat Mikko Ahtila ja Paula Soini järjestivät työpajan tekoälyvälitteisestä lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta, sen eri ilmiöistä ja sen torjumisesta.

Pohjoismaista yhteistyötä turvallisemman internetin eteen Kööpenhaminassa
Pohjoismaiset turvallisemman internetin verkostotoimijat kokoontuivat yhteen maalis-huhtikuun vaihteessa Kööpenhaminassa. Tapaaminen oli toinen laatuaan, ja tällä kertaa isäntäroolissa oli Tanskan Safer Internet Centre (SIC DK). Ensimmäisen tapaamisen järjesti Ruotsi (SIC SE) vuonna 2024.
Tapaamisen tavoitteena oli jakaa ajankohtaisia trendejä ja vaihtaa ajatuksia turvallisen internetin teemoihin liittyen. Maat painivat hyvin samanlaisten ongelmien kanssa, ja yhteisenä teemana on tällä hetkellä EU:n Digipalveluasetuksesta (DSA) tiedottaminen sekä toimeenpanon edistäminen. Tapaamisessa jaettiin myös kuluneen hankekauden hyviä käytäntöjä sekä tutustuttiin eri maiden ylläpitämiin verkkosivuihin.
Yksi yhteinen teema oli myös nuorten osallistamisen edistäminen. Vaikka maissa on toteutettu erilaisia nuorten paneeleita, ne eivät toistaiseksi ole olleet suuria onnistumisia. Erityisenä haasteena on ollut kattavan vastaajamäärän sekä erilaisista taustoista lähtöisin olevien vastaajien saaminen. Tavoitteena on tulevaisuudessa lisätä yhteistyötä pohjoismaiden välillä. Tarkoituksena on järjestää pohjoismaiden yhteinen tapaaminen myös ensi vuonna.
Tutustu tarkemmin Kööpenhaminan yhteistyötapaamisen antiin
Tekoälyn mahdollisuudet ja riskit keskiössä Amsterdamissa
Insafe– ja INHOPE-verkostotoimijat kohtasivat Amsterdamissa yhteisen koulutustapahtuman merkeissä 19.–20.3.2025.
Tapaamisessa pohdittiin yhdessä muun muassa tekoälyn mahdollisuuksia ja riskejä sekä miten näihin voidaan suhtautua, esimerkiksi miten puutteellinen empatia vaikuttaa tekoälyä hyödyntävissä leluissa. Safer Internet- toimijoiden työpajoissa käsiteltiin sosiaalisen tekoälyn lisäksi muun muassa pelejä ja pelaamista. Lisäksi keskusteltiin digipalvelusäädöksen (DSA) viimeisimmistä kehityksistä sekä EU:n tekoälysäädöksestä.
Lue lisää Insafe- ja INHOPE-verkostotoimijoiden tapaamisesta Amsterdamissa
MLL:n auttavien palveluiden vuosiraportit on julkaistu
Lasten ja nuorten puhelimen vuosi 2024
MLL:n Lasten ja nuorten puhelin- ja nettipalvelut tarjoavat uniikin näköalapaikan lasten ja nuorten maailmaan. Vuonna 2024 palvelussa vastattiin lähes 20 000 yhteydenottoon 6–25-vuotiailta lapsilta ja nuorilta.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) lasten ja nuorten auttavissa palveluissa on havaittu vakava suunta: pienten alakouluikäisten omaa mielenterveyttä koskevat yhteydenotot ovat yli kaksinkertaistuneet viidessä vuodessa. Samoin väkivallan uhkaa koskevat yhteydenotot ovat lisääntyneet merkittävästi.
Lasten ja nuorten puhelimen ja digipalveluiden vuosiraportti – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Vanhemmuuden tuen vuoden 2024 raportti: Ydinperheessä asuminen ei suojaa ristiriidoilta tai yksinäisyydeltä
Vuonna 2024 Vanhempainpuhelimessa ja digipalveluissa vastattiin 2 606 yhteydenottoon. Suurin osa yhteydenottajista asui ydinperheissä, ja 39 prosenttia asui kahden vanhemman perheissä. Yhteydenotoissa korostuivat perheen aikuisten väliset ristiriidat ja niiden vaikutukset perhe-elämään. Yhteydenottajat kokivat epätasa-arvoisuutta vastuunjaossa, erimielisyyksiä kasvatuksesta ja henkistä väkivaltaa parisuhteessa.
MLL tilastoi Vanhempainpuhelimen ja digipalveluiden yhteydenotot ja niiden aiheet ja julkaisee kerran vuodessa raportin siitä, millaisista aiheista vanhemmat auttavissa palveluissa puhuvat.
Vanhempainpuhelimen ja digipalveluiden vuosiraportti 2024 – Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Tukea ja materiaaleja
Uutta sisältöä ruutuajasta Vanhempainnetissä
Uusimme perheiden tueksi tarkoitettua Sopiva ruutuaika -sivuamme MLL:n Vanhempainnetissä. Mukana on tietoa ja vinkkejä niin aivan nuorimpien, varhaiskasvatusikäisten kuin kouluikäistenkin lasten ja nuorten ja heidän vanhempiensa tueksi.
Ruutuaikaa lähestytään usein ajankäytön näkökulmasta, mutta kotien mediakasvatus on parhaimmillaan paljon muutakin. Sopivien sisältöjen ohella on esimerkiksi tärkeä hahmottaa, missä määrin lapsen ruutuaika on itsenäistä käyttöä ja milloin taas yhdessä perheen tai kavereiden kanssa vietettyä aikaa.
Vinkkejä laadukkaaseen ruutuaikaan ja myönteisiin mediavalintoihin
Lasten ja nuorten oma linja 116 111 päivystää koko kesän
Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa lapset ja nuoret voivat jutella mistä tahansa aiheesta, myös mediaan liittyen, MLL:n kouluttamien vapaaehtoisten päivystäjien kanssa – kiireettä ja luottamuksellisesti. Päivystäjien tukena on aina MLL:n ammattilainen ja tarvittaessa lasta tai nuorta autetaan myös muun avun piiriin. Palvelu on maksuton, eikä puhelu näy puhelinlaskulla. Ilta-aikaan 116 111-numerossa vastaavat ammattilaiset.
Juhannuksesta lähtien puhelin on avoinna joka päivä kello 17–24, chat klo 17–20. Lisäksi nettikirjeen voi kirjoittaa itselleen sopivana aikana.