banner

Safer Internet -toiminnan terveiset

Tämä on ensimmäinen Finnish Safer Internet Centren (FISIC) uutiskirje. Uutiskirjeessä jaamme tietoa Suomen Safer Internet -toiminnan ajankohtaisista asioista. Toimintamme tavoitteena on lisätä lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja, turvallisuutta ja hyvinvointia internetissä. Suomessa FISIC-toimintaa toteuttavat, ja tätä uutiskirjettä kirjoittavat, yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI), Pelastakaa Lapset ry ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL). FISIC on osa eurooppalaista yhteistyöverkostoa, johon kuuluu vastaavia nettiturvallisuutta edistäviä keskuksia yli 30:stä eri EU ja ETA-maasta.

Uutiskirje julkaistaan 4-5 kertaa vuodessa saferinternet.fi -verkkosivuilla. Voit seurata ajankohtaista toimintaamme myös @saferinternetFI -Twitter tilin kautta.

Tässä uutiskirjeessä ajankohtaista ovat koulujen alku ja lähestyvät vanhempainillat. Pelastakaa Lapset ja MLL jakavat omat ajankohtaiset mediakasvatusvinkit ja -tapahtumat niihin liittyen. Myös Peliviikko lähestyy ja sen ilmoittautuminen on auennut. Keväällä julkaistiin sekä edellisen FISIC-hankkeen loppuraportti että toimintaamme ohjaava uusi Better Internet for Kids -strategia. Pääset tutustumaan myös niihin tämän uutiskirjeen myötä.

  

Seuraava uutiskirje julkaistaan joulukuussa 2022.

Hyvää syksyn alkua toivottaa,
FISIC-tiimi

Lisätietoja: ella.airola@kavi.fi

Kansainväliset kuulumiset

Tutustu FISIC 2021-2022 hankkeen loppuraporttiin

Toimintamme on saanut osan rahoituksestaan Euroopan komissiolta vuodesta 2012 lähtien. Rahoitus myönnetään 1-2-vuodeksi kerrallaan. Edellinen FISIC 2021-2022 hankekausi päättyi maalikuussa. Pääset tutustumaan hankkeen tuloksiin ja laajemminkin toimintaamme suomenkielisen loppuraportin kautta. Nyt käynnissä oleva FISIC 2022-2024 -hankekausi alkoi heti edellisen loputtua. Tällä hetkellä saamme rahoitusta komission uudesta Digital Europe -ohjelmasta.

Päivittynyt Better Internet for Kids -strategia

Komissio hyväksyi Better Internet for Kids (BIK) -strategian ensimmäisen kerran vuonna 2012. Strategia on siitä lähtien ohjannut Safer Internet Centre -hankkeiden toimintaa. Strategian toteuttamisesta vastaavat komissio, jäsenvaltiot ja toimialan koko arvoketju. Keväällä 2022 julkaistiin uudistunut BIK+ -strategia. Strategia oli aika päivittää, koska kymmenessä vuodessa digitaalinen maailma on kokenut paljon muutoksia. Myös EU:n lasten verkkoturvallisuutta koskeva oikeudellinen ja poliittinen viitekehys on kehittynyt merkittävästi. Uudessa strategiassa haavoittuvassa asemassa olevat lapset ovat erityisen tarkastelun kohteena.

BIK+ strategia rakentuu kolmen toisiaan tukevan pilarin varaan:

  1. Turvalliset digikokemukset – lasten suojelemiseksi haitalliselta ja laittomalta sisällöltä, käyttäytymiseltä, kontakteilta ja kuluttajariskeiltä verkossa ja lasten verkkohyvinvoinnin parantamiseksi turvallisessa, ikätasoisessa digitaalisessa ympäristössä, joka on luotu lasten etua kunnioittavalla tavalla,
  2. Digitaalinen voimaantuminen – jotta lapset saavat tarvittavat taidot ja osaamisen voidakseen tehdä järkeviä valintoja ja ilmaista itseään verkkoympäristössä turvallisesti ja vastuullisesti,
  3. Aktiivinen osallistuminen – huolehtimalla siitä, että lapsia kunnioitetaan antamalla heille sananvaltaa digitaalisessa ympäristössä ja lisäämällä lasten johdolla tapahtuvaa toimintaa innovatiivisten ja luovien turvallisten digikokemusten edistämiseksi.

   

Voit tutustua BIK+ -strategiaan syvemmin komission tiedonannon kautta suomeksi tai englanniksi, tai kevyemmin englanninkielisen infograafin avulla. BIK+ -strategiasta on julkaistu myös lapsiystävällinen versio, joka tullaan kääntämään kaikille Euroopan kielille.

Samaan aikaan BIK+ strategian kanssa esitettiin uusi ehdotus asetukseksi lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta. Tästä syystä BIK+ strategiassa ei ole erillistä kohtaa aiheesta.

Uuden strategian implementointi osaksi FISIC-toimintaa jatkuu syksyn aikana. Aiheeseen syvennytään esimerkiksi komission järjestämässä Safer Internet Foorumissa, jossa nuoret pääsevät kertomaan oman näkemyksensä päivittyneestä strategiasta.

Tulevat tapahtumat

Peliviikon Ilmoittautuminen On Auki

Peliviikko on pelikasvatuksen teemaviikko, jota vietetään tänä vuonna 7.-13.11. Peliviikko pyrkii tuomaan erilaisia pelaamisen muotoja tutuksi ja tarjoaa mahdollisuuden pelata yhdessä. Peliviikon tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria, vähentää pelaamiseen ja pelaajiin liittyviä ennakkoluuloja sekä torjua ongelmallista toimintakulttuuria nettipeliyhteisöissä. KAVI koordinoi Peliviikkoa, mutta paikallisia tapahtumia voi järjestää lähes kuka vaan.

Tutustu uudistuneisiin Peliviikon verkkosivuihin peliviikko.fi ja ilmoita oma tapahtumasi mukaan tai etsi itsellesi sopivaa tekemistä.

8.9. Uuden oppaan julkistus: Miten auttaa nuorta, jolla on lapsikohteinen seksuaalinen kiinnostus

Pelastakaa Lapset ry julkaisee Tanskan Pelastakaa Lasten (Red Barnet) kanssa “Miten auttaa nuorta, jolla on lapsikohteinen seksuaalinen kiinnostus” – oppaan ammattilaisille torstaina 8.9.2022 klo. 10:00-11:15. Oppaan tavoitteena on auttaa ammattilaista kohtaamaan ja tukemaan nuorta, jolla on seksuaalisia ajatuksia itseään merkittävästi nuoremmista lapsista. Oppaan on kirjoittanut väitöskirjatutkija Mikkel Rask Pedersen Aarhusin yliopistosta yhteistyössä Pelastakaa Lapset Suomen ja Pelastakaa Lapset Tanskan kanssa. Julkaisutilaisuus järjestetään englannin kielellä. Toimittajat ovat tervetulleita tilaisuuteen. llmoittautuminen julkaisutilaisuuteen päättyy 5.9. Ohjelma ja ilmoittautuminen: www.nettivihje.fi/publicationwebinar2022

12.9. Verkkovanhempainilta: Lapsen turvallisempi digiarki

Pelastakaa Lapset järjestää verkkovanhempainillan “Lapsen turvallisempi digiarki” 12.9.2022 klo 18:00 – 19:30. Illan aikana keskustellaan lasten digiarjesta ja netissä tapahtuvasta kiusaamisesta, seksuaalisesta häirinnästä sekä seksuaaliväkivallasta. Vanhempi saa tietoa aiheista ja käytännön vinkkejä siihen, miten tukea lasta turvallisemmassa digilaitteiden käytössä. Tilaisuus on kaikille avoin. Lisätietoa ja ilmoittautuminen täällä: www.kidital.fi/vanhempainilta

8.11. Suojele, älä sivuuta -seminaari

Pelastakaa Lapset ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestävät Helsingissä 8.11.2022 klo 8.30–15.30 seminaarin lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta. Seminaaria voi seurata myös striimin välityksellä. Suojele, älä sivuuta -seminaari on avoin kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville ammattilaisille sekä seksuaalirikollisten ja lapsikohteisen seksuaalisuuden omaavien henkilöiden kanssa työskenteleville. Tilaisuuteen ovat erittäin tervetulleita myös poliisit, muut viranomaiset ja päättäjät. Ilmoittaudu mukaan!   

Lisätietoja ja ilmoittautuminen täällä

Uudet materiaalit

Eskarista ekalle kirppu haastaa pohtimaan mediaa

MLL:n Eskarista ekalle -kirppu on hauska pelillinen tapa käsitellä arjen hyvinvointia digilaitteiden äärellä alkuopetuksessa. Kirppu on suunnattu 5 – 8 -vuotiaille ja se sopii viskari, eskari ja 1. – 2. -luokkaisille. Kirppu innostaa luomaan myös omia taiteltavia kirppuja.

Leikkaa, askartele ja pelaa. Hyödynnä opetuksessa. Tulosta kirppu täältä: MLL_Eskarista-ekalle-kirppu-2021 

Nuortennetin peli – Alastonkuvia Siru-ulottuvuudessa

Alastonkuvia Siru-ulottuvuudessa on MLL:n peli, jonka teemana on itse tuotettu seksuaalinen materiaali. Mitä, jos joku pyytää alastonkuvia? Mitä on suostumuksellisuus? Mitä tehdä, jos kuva leviää? Pelissä seikkaillaan päähahmon, Sirun matkassa. 

Peli on kohdennettu yli 13-vuotiaille ja se antaa eväitä suostumuksellisuudesta ja antaa tärkeitä vinkkejä digiturvallisuudesta. Peliä voi pelata yksin tai 2 – 6 hengen tiimeissä mobiilisovelluksella. Pelaaminen on anonyymia, ilmaista ja turvallista. 

Katso myös aihetta syventävät linkit Nuortennetissä. Hyödynnä materiaalia kasvatuksessa ja opetuksessa.

Linkit: 

Lapsi ja nuori uutistulvassa- asiantuntijavideo 

Lapsi ja nuori uutistulvassa -videossa Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvatuksen asiantuntija Rauna Rahja kertoo miten pelottavista, hämmentävistä tai ahdistavista uutisista kannattaa keskustella lapsen ja nuoren kanssa, milloin mediankäyttöä on hyvä rajoittaa ja miten aikuinen voi rauhoittaa ja luoda turvallisuutta lapselle ja nuorelle.

Video on osa MLL:n koulutuksiin ja Finnish Safer Internet Centre hankkeeseen tuotettua videosarjaa.   

Kaikki videot ovat katsottavissa soittolistalta lapset ja media.

Sotaa ja uutistulvaa -sivu kokoaa vanhempainiltamateriaalin ja oppituntisisällöt Ukrainan sodan käsittelyyn 

MLL on julkaissut miten käsitellä sotaa ja uutistulvaa lapsen kanssa- vanhempainiltamallin sekä osallistavan ja tehtäväpohjaisen sotaa ja uutistulvaa- oppituntimateriaalin aiheen käsittelyyn lasten ja nuorten kanssa.

Materiaalien tavoitteena on tukea vanhempia, lapsia ja nuoria, vahvistaa resilienssiä ja mediakriittisyyttä uutistulvassa sekä ennaltaehkäistä kiusaamista ja syrjintää. Oppituntimalli sopii 4. – 9. -luokkalaisille. Materiaalia voidaan hyödyntää myös harrastustoiminnassa ja nuorisotyössä.

Sotaa ja uutistulvaa -sivusto materiaaleineen löytyy kahtena kieliversiona: ruotsiksi ja englanniksi. Tutustu siis Krig och nyhetsflöde ja War and the flood of news -sivuihin. 

Kurkkaa myös Nuortennetin koonnit Ukrainan tilanteen käsittelyyn.

Miten puhua lapselle kyberturvallisuusuhista ja informaatiovaikuttamisesta?

Suolelupoliisin mukaan Suomeen saattaa kohdistua hybridi- ja kyberturvallisuhkaa. Kouluikäisen lapsen ja nuoren kanssa on hyvä käydä läpi miten lisätä suojaa digin äärellä ja kuinka varautua, jos sähköt tai televerkot kaatuvat. MLL:n uusi kyberturvallisuusuhat ja informaatiovaikuttaminen -sivu tarjoaa tietopaketin mitä ottaa lapsen ja nuoren kanssa huomioon.

Hyvät mediataidot, turvataidot ja ennakointi auttavat meitä kaikkia.