Mediataitoviikkoa vietettiin 5.-11.2. Teemaviikon koordinoiminen on yksi KAVIn Safer Internet -toiminnan suurimpia vuotuisia ponnistuksia. Mediataitoviikko pohjaa Euroopan laajuiselle Safer Internet -päivälle, jota vietetään verkon turvallisuutta edistävien kampanjoiden ja tapahtumien merkeissä monissa Euroopan maissa, ja se huomioidaan muuallakin. Safer internet -päivän vietton eri maissa voi tutustua Better Internet for Kids -sivuston tapahtumakuvauksista.
Osana Mediataitoviikkoa saimme lisää tietoperustaista tukea toiminnallemme, kun sekä KAVI että MLL julkaisivat tuloksia nuorten ja nuorten aikuisten netinkäyttöön liittyvistä kyselyistä. Tässä uutiskirjeessä voit lukea lisää tuloksista.
EU:n digipalvelusäädös laajeni koskemaan kaikkia Euroopassa toimivia digitaalisia palveluja tarjoavia yrityksiä. Erittäin suurten toimijoiden sääntely tuli voimaan jo kesällä. Safer internet -toiminnan kannalta on jatkossa kiinnostavaa seurata, miten alaikäisten verkkokokemusten turvallisuutta näin onnistutaan parantamaan. Euroopan komission julkaisema lyhyestä oppaasta saa hyvän silmäyksen digipalvelusäädökseen pähkinänkuoressa.
Tässä uutiskirjeessä on lisäksi tietoa kevään muista kampanjoista sekä verkosta löytyvistä materiaaleista ja Safer internet -toimintaan kuuluvista palveluista.
Hyvää alkavaa kevättä Safer internet -tiimin puolesta!
Leena Pylkkö, viestintäsuunnittelija, KAVI
Sosioekonomiset tekijät vaikuttavat siihen, millaisia ilmiöitä 15–29-vuotiaat suomalaiset kohtaavat älypuhelinta käyttäessään
Kavi julkaisi Mediataitoviikolla tuloksia kyselytutkimuksesta, jonka tavoitteena oli selvittää 15–29-vuotiaiden nuorten ja nuorten aikuisten näkemyksiä ja hyvinvointiin vaikuttavia kokemuksia älypuhelinten ja sosiaalisen mediaan käyttöön liittyen.
Aineistosta nousi esiin mielenkiintoisia seikkoja, kun vastauksia verrattiin vastaajien arvioon perheestään tai omasta tulotasostaan. Pienituloisissa kotitalouksissa asuvilla nuorilla on muita todennäköisemmin negatiivisia mediakokemuksia älypuhelimillaan. Lue lisää aiheesta Medialukutaito Suomessa -sivun blogitekstistä.
Kuva: Nea Ilmevalta
MLL:n nuorten mediankäytön kysely – Nuoret kaipaavat aikuisilta aktiivista roolia, rajaamista ja välittämistä
Vuoden 2023 lopussa Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Elisan yhteistyönä toteuttama nuorten mediankäytön kysely paljasti, että yhä useampi nuori ei hallitse älylaitteidensa käyttöä. Yli 3600 vastaajan kyselyssä nousi myös esiin, että nuoret kaipaavat aikuisten ja palveluntarjoajien tukea älylaitteiden fiksumpaan käyttöön. Netti on nuorille tärkeä kaverisuhteita vahvistava paikka, mutta moni kohtaa siellä myös kiusaamista ja häirintää, ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden kokemuksia sekä koukuttavuutta. Nuorista 35 prosenttia haluaisi vähentää netin käyttöä, mutta kokee, ettei pysty.
Aikuisilta ja palveluntarjoajilta nuoret odottavat aktiivista roolia, rajaamista ja välittämistä. Tutustu MLL:n nuorten mediankäytön kyselyn tuloksiin täältä: Nuorten mediakysely – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)
Mediataitoviikko on takana, materiaalit ja Mediataito-lehti ovat edelleen käytettävissäsi
Tänä vuonna ennätykselliset 70 kumppaniorganisaatiota tuotti teemaviikkoon materiaaleja, Mediataito-lehden artikkeleita, tapahtumia ja viestintää. Viikkoon osallistui mm. opettajia, kasvattajia, kirjastoalan ammattilaisia, nuorisotyöntekijöitä ja sote-alan ammattilaisia kirjaimellisesti koko maasta: toimintaa oli Maarianhaminasta Tuupovaaraan ja Hangosta Karigasniemelle.
Vuoden teema oli mediankäytön suhde mielen hyvinvointiin, mikä näkyikin monien viikkoa varten laadittujen materiaalien aihepiireissä ja myös monissa Mediataito-verkkolehden artikkeleissa. Tekoäly nousi kuin itsestään toiseksi vuoden teemaksi, ja näkyi niin tapahtumien aiheissa kuin Mediataito-lehden artikkeleissa. Näistä voi mainita esimerkiksi Yleisradion julkaiseman erittäin laajan oppimispaketin aiheesta, sekä Postimuseon järjestämän perheiden teemapäivän Tampereen Vapriikissa
Verkkovanhempainillan puheenvuorot kannattaa ottaa puheeksi kotona
Miten tukea nuoren mielen hyvinvointia somen ja digitaalisten pelien äärellä? Aiheesta järjestettiin 8.2. verkkovanhempainilta, jossa asiantuntijapuhujat avasivat nuorten digitaalista mediakulttuuria ja antoivat vinkkejä, miten nuoren mielen hyvinvointia ja turvataitoja digitaalisissa mediaympäristöissä on mahdollista vahvistaa. Pääpuhujaksi saatiin FT Erika Maksniemi, joka puhui tuoreen väitöskirjansa “Hyvä paha some”. pohjalta. Maksniemi toi tutkimukseen pohjautuvaa tietoa näihin aiheisiin, jotka sein herättävät paljon huolta ja mielipiteitä. Muut puhujat olivat Pelastakaa Lapset ry:n, MLL:n ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin asiantuntijoita. Puheenvuorojen aiheina olivat seksuaalinen väkivalta netissä, yllä mainitut selvityksen tulokset sekä pelikasvatus.
Vanhempainiltaan oli ilmoittautunut yli 700 osallistujaa, joten aihe kiinnosti ja on tuntunut tärkeältä. Palaute vanhemmilta oli erittäin hyvää, ja saimme usealta osallistujalta kuulla, miten ilta oli ollut silmiä avaava ja että aiheista oli keskusteltu nuorten kanssa kotona. Puheenvuorot voi katsoa tekstitettyinä KAVIN Asiaa mediakasvatuksesta -kanavan soittolistalta.
Vaaralliset somehaasteet yleistyvät – MLL lanseeraa automatisoidun varoituspalvelun vanhemmille
Vaaralliset sosiaalisen median trendit ovat yleistyneet nuorten keskuudessa ja vanhemmat kokevat usein olevansa yksin asian kanssa. Mannerheimin Lastensuojeluliitto on perustanut vaarallisten somehaasteiden varoituspalvelun, joka tunnistaa ja hälyttää paikallisesti nousevista somehaasteista tekstiviestitse. Palvelu on omistettu nuorena kuolleen Niilo Kasteen muistolle.
Varoituspalvelu on vanhemmille suunnattu ilmainen alusta, jossa voi selata trendaavia haasteita kartalla ja rekisteröityä mukaan tekstiviesti-ilmoituksiin, joissa varoitetaan reaaliajassa leviävistä haasteista. Varoituspalvelun hälytykset auttavat vanhempia erottamaan mahdolliset riskit, sekä tekemään tietoisia päätöksiä lasten mediakasvatuksesta.
Tutustu kampanjaan MLL:n vaaralliset somehaasteet sivulta.
Nuoret vapaaehtoiset edustivat Suomea Brysselissä
Nuortennetin vapaaehtoiset osallistuivat Safer Internet Forumissa järjestettyyn Youth Paneliin marraskuussa. Empowering Youth with skills for the Digital Decade teemainen nuorten paneeli keräsi nuoria 20 eri Euroopan maasta yhteen kertomaan omat näkemyksensä turvallisemman internetin puolesta. Lue nuorten kuulumiset matkan jälkeen Nuortennetin julkaisusta.
Nettivihjeen TikTok-kanava
Nettivihjeen TikTok-kanavalla pyritään julkaisemaan kerran viikossa video johonkin lapsiin kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvään teemaan. Kanavan videot on ensisijaisesti suunnattu nuorille, mutta ne ovat erinomaisia myös vanhemmille ja ammattilaisille esimerkiksi keskustelun aloittamiseen erilaisista teemoista, kuten esimerkiksi grooming, sextortion ja nuoren alastokuvan luvaton leviäminen.
Nettivihjeen TikTok-kanava löytyy osoitteesta https://www.tiktok.com/@nettivihje_official tai sitten suoraan TikTok:sta nimellä nettivihje_official. Kannattaa tutustua kanavan materiaaleihin.
Ilmoittamalla suojelet lasta
Tiesitkö, että joka viides lapsi Euroopassa joutuu seksuaaliväkivallan ja hyväksikäytön kohteeksi. Joka sekunti verkossa jaetaan vähintään kaksi kuvaa tai videota lapseen kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta.
Joka kolmannessa ilmoitetussa lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavassa materiaalissa on alle 10-vuotias lapsi.
Nettivihjeelle voit tehdä ilmoituksen laittomaksi epäilemästäsi lapseen kohdistuneesta seksuaalisesta häirinnästä, houkuttelusta tai seksuaaliväkivallasta netissä, tai lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvästä kuva- tai videomateriaalista.
Ilmoittamalla suojelet lasta. Käytä tätä lomaketta: www.nettivihje.fi/ilmoita
Uutiskirjeen kuva: Nea Ilmevalta