banner

Kevään toinen uutiskirje tuo näkyviin Safer internet -toiminnan kansainvälistä ulottuvuutta; olemmehan osa Insafe -ja Inhope -verkostoja. Verkostojen järjestämissä koulutuksissa ja tapaamisissa asiantuntijamme saavat kuulla lasten ja nuorten digitaalisen median käyttöön liittyvistä ajankohtaisista ilmiöistä. Samalla tuomme esiin Suomen näkökulmaa turvallisten verkkokokemusten eteen tehtävässä työssä.

Uutisia on myös omasta maasta: Suomi24-foorumin keskusteluista sekä Nettivihjeen vuosiraportin mukana tietoja viime vuoden vihjemääristä ja niiden aiheista. Uudet materiaalit keskittyvät vaarallisista somehaasteista tiedottamiseen.

Kevätkauden päättää Mediakasvatusfoorumi, ja kesäkauden voi aloittaa osallistumalla Pelikasvatuksen kesäpäiville!

Hyvää ja välillä täysin ruudutonta kesäaikaa kaikille uutiskirjeen lukijoille toivottaa

Leena Pylkkö
viestintäsuunnittelija, KAVI

Luokitteluskeemalla lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistava kuvamateriaali nopeammin pois netistä

Pelastakaa Lasten Nettivihjeestä Janita Tasa ja Mikko Ahtila saivat kunnian päästä osallistumaan kaikkien aikojen ensimmäiseen Universal Classification Schema -koulutukseen, jonka toteuttivat skeeman luoneet Scott Anderson ja Katarzyna Nyczka.

Nettivihjettä vastaavan puolalaisen palvelun, NASK:n toimistoissa järjestettyihin koulutuspäiviin osallistui Hotline-analyytikoita, kansallisia lainvalvontaviranomaisia ja Interpolin rikostiedusteluvirkailijoita, sekä myös teknologiayritysten edustajia eri maista.

Koulutuksessa käsitellyn skeeman tarkoitus on luoda kansainvälisesti yhtenäinen luokittelujärjestelmä lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan materiaalin luokitteluun, jotta kaikki vihjeitä analysoivat tahot pystyisivät arvioimaan materiaalin samoilla kriteereillä, jolloin tiedon jakaminen olisi helpompaa. Skeeman avulla luokiteltua materiaalia on tarkoitus tulevaisuudessa hyödyntää mm. koneoppimisessa. Nettivihjeen kannalta oli myös tärkeää kertoa suomalaisia näkemyksiä luokitteluun.

Varsovan koulutustapaamisen aiheina tekoäly ja DSA-toimet

Insafe- ja Inhope -verkostojen vuotuinen koulutustapaaminen järjestettiin 17.–18.4. Varsovassa, Puolassa. Paikalla oli noin 200 eurooppalaisten Safer Internet -keskusten edustajaa sekä BIK+ -ohjelmassa mukana olevia tahoja eri puolilta maailmaa. Päiviin osallistui Suomesta KAVIn, Pelastakaa Lasten ja MLL:n edustajia. Ohjelmassa kuultiin esityksiä, puheenvuoroja ja paneelikeskusteluja muun muassa EU:n digipalvelusäädöksestä (DSA) sekä sukupuoleen liittyvästä verkkoväkivallasta, alastonkuviin perustuvasta kiristyksestä (sextortion), ja tekoälypohjaisista verkon turvallisuutta vaarantavista sisällöistä.

Saimme myös kuulla, miten asiat etenevät nyt, kun digipalvelusäädös on tullut voimaan. Komission edustaja kertoi toimista erittäin suurten verkkopalvelujen ja hakukoneiden (VLOPs & VLOSEs) suhteen, kuten selvityspyynnöistä, joita komissio on säädökseen vedoten lähettänyt esimerkiksi Metalle ja Tiktokille. Joissain maissa, kuten Irlannissa, säädöksestä vastaavat kansalliset koordinaattorit ovat edenneet työssään nopeaan tahtiin. Irlannissa on jo tiedotuskampanjoin valistettu kansalaisia uuden lainsäädännön merkityksestä.

Nettivihjeen vuosiraportti on julkaistu

Pelastakaa Lasten Lasten suojelu ja Nettivihje -toiminto julkaisi vuoden 2023 vuosiraporttinsa maaliskuussa. Raportissa esitellään vihjetyön tilastoja sekä Nettivihjeen tekemää tiedonlisäämistä ja vaikuttamistyötä vuodelta 2023. Raportti on saatavilla suomeksi ja englanniksi.

Nettivihje käsitteli vihjetyössä kaikkiaan 22 584 vihjettä vuonna 2023. Näistä 9399 saapui ilmoituslomakkeiden kautta ja 13 185 käsiteltiin proaktiivisessa eli etsivässä vihjetyössä.

Nettivihjeen työ perustuu lapsen oikeuteen tulla suojelluksi kaikelta väkivallalta. Siksi Nettivihjeen lapsille ja nuorille suunnattua ilmoituslomaketta laajennettiin vuonna 2023 siten, että lomakkeen kautta on mahdollista ilmoittaa myös muualla kuin netissä tapahtuneesta seksuaaliväkivallasta. Lapsille ja nuorille suunnattu lomake on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi, mutta uusi kategoria on toistaiseksi lisätty vain suomenkieliselle lomakkeelle. Ruotsinkielinen nuorten lomake päivitetään myöhemmin.

Viime vuonna tilastoissa näkyi ikävä trendi: sextortion. Sana tulee englanninkielisistä sanoista ”sex” ja ”extortion”, ja ilmiöllä viitataan alastonkuvilla kiristämiseen. Sextortionissa kyseessä on tilanne, jossa henkilöä kiristetään hänen itse ottamillaan ja jakamillaan alastonkuvilla.  Vuonna 2023 Nettivihjeeseen saapui 15 kiristämistä koskevaa vihjettä, joista 13:een liittyi lapsi. Aiempana vuonna vastaavia lapsia koskevia vihjeitä ei saapunut.

Voit lukea lisää Nettivihjeen vuodesta 2023 vuosiraportista suomeksi ja englanniksi

Pelastakaa Lapset keskusteli lasten digiturvallisuudesta Suomi24-foorumilla

Pelastakaa Lapset keskusteli torstaina 26.4.2024 Suomi24-keskustelufoorumilla lasten ja nuorten digiturvallisuudesta. Keskusteluilta on osa Ylen ja Erätauko-säätiön vetämää Hyvin sanottu -hanketta, jonka tavoitteena on kehittää suomalaista keskustelukulttuuria. Sitra oli mukana tapahtumassa ja analysoi keskustelujen sisällön, jota tullaan hyödyntämään mukana olleiden organisaatioiden työssä.

Pelastakaa Lasten tavoitteena oli jakaa tietoa lasten digiturvallisuudesta, ja toisaalta saada tietoa siitä, millaiset asiat mietityttävät vanhempia. Illan aikana käsiteltiin muun muassa nettikiusaamista, groomingia, lapsille haitallista sisältöä netissä sekä liiallisen digilaitteiden käytön haittavaikutuksia lapselle. Vanhemmat olivat esimerkiksi kiinnostuneita tietämään, miten Pelastakaa Lapset edistää lasten digiturvallisuutta yhteiskunnallisella tasolla, kuinka neuvotella lapsen kanssa pelaamiseen käytetystä ajasta, voiko lapsi päästä helposti pimeään verkkoon ja millaisia teknisiä ratkaisuja on tarjolla haitallisen sisällön piilottamisesta lapsen laitteilta.

Tapahtuma toi esiin, että keskustelulle ja asiantuntijalta saaduille vastauksille oli tarvetta. Keskustelu jää Suomi24-sivustolle, jossa sitä voi yhä käydä lukemassa, mutta kommentointi suljettiin tapahtuman päätyttyä.

Uudet materiaalit

MLL julkaisi oppimateriaalin yläkouluun ja nuorisotyöhön: Pysähdy, pohdi ja puhu – vaaralliset somehaasteet

Pysähdy, pohdi ja puhu -oppimateriaali on kohdennettu 13–17-vuotiaille vaarallisten somehaasteiden käsittelyyn. Materiaali on digitaaliset kortit, joista voi valita joko kaikki, tai osan, oman aikataulun mukaan. Korttien tehtävät ohjaavat Nuortennettiin, josta löytyy osallistavia tehtäviä. Tehtävissä täytyy pohtia kuinka toimia erilaisten somehaasteiden kohdalla.

Nuortennetin sisältö: Kannattaako osallistua somehaasteeseen?

Mitä kannattaa ajatella ennen kuin osallistuu somehaasteeseen? Voiko haasteessa käydä pahasti itselle tai toiselle?

Lue vinkit Nuortennetistä ja opi tunnistamaan haitallinet ja vaarallinen somehaaste: Haitalliset ja vaaralliset somehaasteet – Nuortennetti

Nuortennetin toimittajan blogikirjoitus – Millaista tukea nuoret toivovat aikuisilta digitaalisissa medioissa

Nuortennetin toimittaja Alisa pohtii kirjoituksessaan, millaista tukea nuoret kaipaisivat aikuisilta digitaalisessa mediassa.

nuori aurinkolaiseissa pitää isoa hattaraa

Lue teksti Nuortennetistä: Millaista tukea nuoret toivovat aikuisilta digitaalisissa medioissa – Nuortennetti

Mediakasvatusfoorumiin 28.5. voi osallistua etänä

Tervetuloa seuraamaan mediakasvatusfoorumin etälähetystä ja osallistumaan etätyöpajaan, jossa tarkastellaan suomalaisen mediakasvatuksen kattavuutta, systemaattisuutta ja laatua sekä ideoidaan yhteisiä polkuja kohti entistäkin parempaa tulevaisuutta. Ilmoittaudu mukaan, saat etälähetyksen linkin sähköpostiisi ennen Foorumia.

Löydät ohjelman ja ilmoittautumislomakkeen täältä: https://kavi.fi/mediakasvatus/mediakasvatusfoorumi/

Pelikasvatuksen kesäpäivät 13.6.

Toista kertaa järjestettävä Pelikasvatuksen kesäpäivät on maksuton koko päivän webinaari kaikille kasvattajille, pelaajille ja uusista mediailmiöistä kiinnostuneille.  Pelikasvatuksen kesäpäiville osallistumalla saat monipuolisen kattauksen pelikulttuuria, tutkimusta ja vinkkejä pelikasvatustoimintaan. Puheenvuoroista vastaavat Pelikasvattajien verkoston jäsenet ja kutsutut asiantuntijat.