banner

Suomen Safer Internet -toiminta on palannut lomilta vauhdikkaissa tunnelmissa.

Nettivihje on saanut EU:n digipalvelusäädökseen (DSA) liittyvän luotetun ilmoittajan statuksen. Lisäksi Nettivihjeen asiantuntija Mikko Ahtila on valittu kansainvälisen Universal Classification Schema -asiantuntijaneuvoston jäseneksi. Onnea Pelastakaa Lapsille molemmista saavutuksista!

MLL on julkaissut paljon hyödyllisiä vinkkejä, linkkejä ja materiaaleja lasten ja nuorten median käytön sekä tekoälykeskustelun tueksi. Digitaalisten materiaalien ohella muistathan, että MLL:n mediakasvatusoppaita voi tilata myös maksutta painettuina versioina.

Syksy tuo tullessaan paljon tapahtumia, joihin sinäkin olet tervetullut ottamaan osaa. Lokakuun lopussa Pelastakaa Lapset ja Nettivihje kutsuvat sinut CSAPE-hankkeen loppuseminaariin, ja MLL ja Elisa puolestaan kutsuvat kaikki Suomen yläkoululaiset SuperDigikouluun. KAVIn koordinoimat, hankkeen vuosittaiset teemaviikot, Peliviikko ja Mediataitoviikko tulevat jälleen. Peliviikon ohessa vietetään Suomen Safer Internet Centren toimesta verkkovanhempainiltaa, jossa keskitytään digitaalisiin peleihin ja pelikasvatukseen. Jos suunnittelet vanhempainiltaa omalle koulullesi, suosittelen kurkkaamaan MLL:n mediakasvatuskoulutukset.

FISIC-tiimin puolesta hyvää syksyn alkua toivottaa,

Ella Airola
Projektipäällikkö, KAVI

Tervetuloa CSAPE-hankkeen loppuseminaariin

Pelastakaa Lapset ja Nettivihje kutsuu sinut osallistumaan CSAPE- hankkeen loppuseminaariin 30.10.2024 klo 10.30–17.00 (9.30–16.00 CET)  

Hybridiseminaari From Awareness to Action – Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration” järjestetään Brysselissä ja päivän ohjelma striimataan kokonaisuudessaan. 

Seminaarin aikana pääset kuulemaan kiinnostavia puheenvuoroja seksuaalikasvatuksen tilasta Euroopassa, nuoren lapsikohteisesta seksuaalisesta kiinnostuksesta sekä hankkeen tuloksia. Pääset kuulemaan nuorten ääntä heidän kertoessaan ajatuksiaan lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisystä ja näkemään videohaastattelun, jossa henkilö kertoo elämästään lapsikohteisen kiinnostuksen kanssa. 

Ohjelma ja ilmoittautuminen: Hybrid Seminar: From Awareness to Action – Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration – Pelastakaa Lapset 

Huomioi! Seminaariin osallistuminen on maksutonta.  Seminaarin kieli on englanti. Seminaaria ei tallenneta. 

CSAPE-hanke on Suomen Pelastakaa Lasten johtama ja yhteistyössä Kreikan, Islannin, Albanian ja Bosnia Hertsegovinan kanssa toteutettu hanke, jonka tarkoitus on ennaltaehkäistä lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. 

SuperDigikoulu kutsuu yläkoululaiset fiksumpien digivalintojen äärelle

SuperDigikoulu on keskiviikkona 30.10.2024 klo 9.30–10.15 striimattava digihyvinvoinnin oppitunti kaikille Suomen 7.-9. luokkalaisille. 

Oppitunnilla tarjotaan oppilaille viihdyttävässä, mutta informatiivisessa paketissa tärkeää tietoa siitä, miten ja miksi omasta digihyvinvoinnista voi ja kannattaa pitää huolta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Elisan järjestämässä maksuttomassa SuperDigikoulussa käsitellään mm. älylaitteiden käytön vaikutuksia arkeen, mielialaan ja keskittymiseen ja sitä, kuinka nuori voi varmistua omasta ja kaverin turvallisuudesta netissä.

SuperDigikoulun juontavat somesta tutut Daniel Ahola ja Andreas Tolonen. Asiantuntijoina oppitunnilla ovat neuropsykologi Mona Moisala, mediakasvatuksen asiantuntija Rauna Rahja MLL:sta sekä kyberturvallisuuden asiantuntija Riku Juurikko Elisalta. Mukana on myös nuoria keskustelemassa vinkeistä älylaitteiden fiksuun käyttöön. 

Oma ryhmä tai yläkoulu kannattaa ilmoittaa mukaan, vaikka suoran lähetyksen ajankohta 30.10. ei olisikaan sopiva. Kaikki ilmoittautuneet koulut saavat linkin SuperDigikoulun tallenteeseen. 

Opettaja tai muu yläkoulun ammattilainen, ilmoita oppilaasi mukaan SuperDigikouluun!  
Lisätietoa ja ilmoittautuminen: www.mll.fi/superdigikoulu

Peliviikkoa #14 vietetään marraskuussa 4.-10.11.2024 

Neljännentoista Peliviikon teemana on KILPAILU. Kilpaileminen on ollut osa pelien perusolemusta ensimmäisistä peleistä asti. Go, Shakki, Mylly, Mölkky, Afrikan tähti, Monopoli, Super Mario, Pokemon Go, Fortnite ja tuhannet muut pelit tarjoavat turvallisen ympäristön vertailla pelaajien osaamista ja ominaisuuksia leikkimielisesti yhdessä sovituilla ja ymmärretyillä säännöillä. 

Peliviikolla järjestetään satoja paikallisia pelipäiviä, joihin voi osallistua maksutta. Osana Peliviikkoa järjestetään myös kaikille avoin peliturnaus, jonka paikallisen osakilpailun järjestäminen on helppo tapa organisaatioille osallistua Peliviikkoon.  

Peliviikkoa edeltävällä viikolla 30.10.24 järjestetään myös Suomen Safer Internet Centren toimesta verkkovanhempainilta Digitaalisista peleistä ja pelikasvatuksesta. 

Lisätietoja:
https://www.peliviikko.fi/  
https://saferinternet.fi/vanhempainilta/ 

Nuoria mukana BIK Youth Panelissa 

Kaksi Nuortennetin vapaaehtoista toimittajaa pääsee jälleen osallistumaan Safer Internet Forumissa järjestettävään nuorten paneeliin marraskuussa. Nuorten valmistautuminen paneeliin alkaa jo syyskuussa, kun nuoret ympäri Eurooppaan kokoontuvat yhteen suunnittelemaan yhteistä ohjelmaa. Safer Internet Forum järjestetään 21.11.2024 Brysselissä. Voit seurata nuorten matkaa kohti Belgiaa ja kuulumisia paneelin teemoista Nuortennetin sivuilta ja somesta.

Kurkkaa vuoden 2023 matkakuuluset tästä:  Pintaraapaisu matkasta Belgiaan – Nuortennetti

Mediataitoviikon järjestelyt on potkaistu käyntiin

Kansallista Mediataitoviikkoa vietetään jälleen helmikuun toisella viikolla 10.-16.2.2025. Teemaviikko rakentuu kansainvälisen Safer Internet -päivän ympärille. Tulevan Mediataitoviikon järjestelyt on käynnistetty elokuun lopussa kumppaneiden kick-off tilaisuudella, jossa potentiaalisille kumppaneille esiteltiin Mediataitoviikon yhteistyöhön liittyviä käytäntöjä sekä julkistettiin vuoden teemapainotus, joka on tällä kertaa kestävä kehitys ja ekologisuus. Mediataitoviikko järjestetään vuosittain noin 50 kumppanin yhteisenä ponnistuksena. Kumppaneihin kuuluu esimerkiksi järjestöjä, korkeakouluja, pääkirjastoja, median edustajia, virastoja ja yrityksiä. Nämä sidosryhmät luovat ja levittävät sisältöjä ja KAVI koordinoi ja viestii tuloksista.

Mietitkö Mediataitoviikon kumppaniksi ryhtymistä? Saat lisätietoja kumppanuudesta teemaviikon verkkosivuilta. Osallistujaksi ilmoittautuminen aukeaa lokakuussa ja myös siitä viestitään teemaviikon verkkosivuilla syksyn edetessä: www.mediataitoviikko.fi

Toiveissa mediakasvatuksellinen oppitunti tai vanhempainilta?

MLL:n valtakunnallinen nuorisotyön kouluttajien verkosto toteuttaa erilaisia mediakasvatukseen ja lasten ja nuorten mediankäytön ilmiöihin liittyviä oppitunteja, vanhempainiltoja ja ammattilaisten koulutuksia. Tutustu valikoimaan ja tilaa omaan kouluun tai tilaisuuteen mediakasvatuskouluttaja! 

MLL:n mediakasvatuskoulutukset – Mannerheimin Lastensuojeluliitto 

Tervetuloa Pelastakaa Lasten Nettivihjeen seminaariin

”Mitä nyt tapahtuu?” – avointa puhetta viranomaistyöstä lapsiin kohdistuneissa seksuaalirikostapauksissa -seminaari järjestetään keskiviikkona 20. marraskuuta 2024 Helsingissä, ja tapahtumaa on mahdollista seurata myös striimin välityksellä. Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. 

Seminaarin puheenvuorot muodostavat kokonaiskuvan siitä, mitä eri viranomaiset ja auttavat tahot tekevät tilanteessa, jossa lapseen on kohdistettu seksuaaliväkivaltaa. Puheenvuoroissa avataan muun muassa rikosprosessia rikoksen uhrin näkökulmasta, väkivaltaa kokeneen tukemista ja väkivallasta toipumista. Ääneen pääsevät myös poliisin ja lastensuojelun edustajat.   

Lue lisää ohjelmasta ja ilmoittaudu mukaan seminaariin.  Osoite: Koskelantie 38, Helsinki 
Lisätietoja seminaariin liittyen voit kysyä osoitteesta: nettivihje.viestinta@pelastakaalapset.fi

Nuorten nostoja MLL:n nuorten mediankäytön kyselystä 

MLL:n Nuorten mediankäytön kyselyllä kartoitetaan nuorten mediankäytön tapoja sekä ajatuksia digiarkeen liittyen. Nuortennetin kesätyöntekijät pohtivat omissa kesätyöprojekteissaan viimeisimmän kyselyn tuloksia (2023) ja tekivät sisältöjä nuorille. Pääset lukemaan ja katsomaan sisällöt Nuortennetistä:

Posteri somen yhteisöistä https://www.nuortennetti.fi/2024/08/netin-yhteisot

Video ulkopuolisuudesta ja yksinäisyyden tunteista somessa: MLL ulkopuolisuus yksinäisyyden tunteet (youtube.com) 

Vinkkejä ekaluokkalaisen hyvinvoinnin ja tasapainoisen mediankäytön tukemiseen 

Elokuun alussa MLL:n Instalivessä pohdittiin, mitkä asiat muodostavat lapsen, erityisesti pienen koululaisen hyvinvoinnin ja mitä kannattaa huomioida mediankäytön kannalta. 

Katso MLL:n Instagramista tallenteelta, mitä MLL:n asiantuntijat kertovat lasten kännykän ja sosiaalisen median käytöstä. Juttutuokiossa käytiin läpi MLL:n vanhemmuuden tuen palveluista nousevia, vanhempia mietityttäviä asioita ja MLL:n mediakasvatuksen tarjoamia ratkaisuja ekaluokkalaisen mediataitoihin liittyen. 

Mannerheimin Lastensuojeluliitto | Mitkä asiat muodostavat lapsen hyvinvoinnin❓️ Katso tallenteelta, mitä MLL:n asiantuntijat kertovat lasten kännykän ja sosiaalisen median… | Instagram 

Tekoälystä tukiälyyn – Lukuvinkkejä tekoälykeskustelun äärelle 

Nuortennetti sai vieraita tekoälyyn liittyen Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:stä. Yhteistyössä syntyi sosiaalisen median kampanja suoraan nuorille ja tietoa koottuna siitä, miten tekoäly voi nuorten jokapäiväisessä elämässä näkyä ja miten tekoälyn käyttö voisi olla turvallisempaa. Lue juttu Nuortennetistä Tekoäly – Nuortennetti. Tekoälyä lastenoikeuksien, aikuisten ja teknologiayritysten vastuun näkökulmasta käsitteli MLL:n mediakasvatuksen asiantuntija Rauna Rahja. Rahjaa haasteltiin Lastensuojelun keskusliiton lehteen.

Lue juttu:   Tekoäly – ystävä vai vihollinen? – Lapsen Maailma 

MLL:n FISIC-työn näkökulmia tuoreissa lehtijutuissa 

Tuore Lapsen Maailma -lehti käsittelee artikkelissaan tekoälyä lapsen oikeuksien ja median käytön kannalta. Lue tekoälyn haasteista ja mahdollisuuksista lasten ja nuorten elämässä jutusta, jossa mukana myös MLL:n mediakasvatustyön näkökulmia. Tekoäly – ystävä vai vihollinen? – Lapsen Maailma 

Ylen artikkeli “Poika Facebookissa” käsitteli hiljattain alaikäisten yksityisyydensuojaa, sharenting-ilmiötä ja vanhemmuutta sosiaalisessa mediassa. Eetun äiti jakoi pojastaan kiusallisia terveystietoja Facebookiin – sukulaisen kommentti pysäytti | Kotimaa | Yle 

Tilaa MLL:n maksuttomia mediakasvatusoppaita

MLL:n mediakasvatusoppaita voi tilata maksutta painettuina versioina. Lapsi ja media- sekä Nuori ja media -oppaissa kerrotaan kattavasti lasten ja nuorten digitaalisesta mediakulttuurista ja vanhemman mahdollisuuksista opastaa lasta turvalliseen ja hyvinvoivaan netin- ja mediankäyttöön. Aiheina ovat esimerkiksi nettikiusaaminen, tasapainoinen digiarki ja omien laitteiden turvallinen käyttö. Lapsi ja media -opas on suunnattu erityisesti alakouluikäisten vanhemmille ja kasvattajille. Nuori ja media -opas puolestaan palvelee erityisesti yläkouluikäisten perheitä ja heidän parissaan työskenteleviä.  

Voit tilata oppaita maksutta MLL:n verkkokaupasta omaan tai työpaikan käyttöön tai erilaisiin tilaisuuksiin jaettavaksi.   
Tilaa Lapsi ja media -opasta painettuna  

Nettivihje on saanut luotetun ilmoittajan statuksen

EU:n digipalvelusäädös (DSA) on ollut jo jonkin aikaa voimassa, vaikka yritykset ovatkin ottaneet sen sisällöt ja vaatimukset hitaasti käytäntöön omissa digitaalisissa palveluissaan. 

Digipalvelusäädöksellä säännellään verkossa toimivia välityspalveluja ja alustoja. Sen päätavoitteena on estää laitonta ja haitallista toimintaa verkossa ja torjua disinformaation leviämistä. Sillä varmistetaan käyttäjien turvallisuus, suojellaan perusoikeuksia ja luodaan oikeudenmukainen ja avoin verkkoalustaympäristö. Digipalvelusäädökseen liittyvät vahvasti myös kansalliset luotetut ilmoittajat (engl. trusted flaggers). 

Luotetut ilmoittajat ovat tärkeässä roolissa edistämässä digipalvelusäädöksen tavoitteita eli turvallisempaa ja luotettavampaa verkkomaailmaa. Niillä on erityisiä oikeuksia ja vastuita verkkoalustoilla, esim. sosiaalisen median palveluissa. Verkkoalustojen on käsiteltävä luotettavilta ilmoittajilta tulevat ilmoitukset ensisijaisesti, mikä edistää nopeampaa ja tehokkaampaa reagointia laittomaan sisältöön. 

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on kesäkuussa myöntänyt Pelastakaa Lasten Nettivihjeelle luotetun ilmoittajan statuksen. 

”Koska lapsilla on oikeus väkivallattomaan elämään.” 

Meille Nettivihjeessä on tärkeää, että olemme omalta osaltamme turvaamassa lasten digitaalisia ympäristöjä ja estämässä verkossa lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa.  

Lue lisää aiheesta Tarficomin verkkosivuilta.

Universal Classification Schema -asiantuntijaneuvosto

Nettivihjeen asiantuntija Mikko Ahtila on valittu kansainvälisen Universal Classification Schema -asiantuntijaneuvoston jäseneksi.  

Lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa sisältävän materiaalin torjunta on kriittinen maailmanlaajuinen ponnistus, joka vaatii yhteistyötä ja tietojen jakamista eri alojen ja sidosryhmien kesken ollakseen tehokasta. Universaalin luokittelumallin kehittäminen lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan materiaalin luokittelemiseksi on olennainen askel kohti maailmanlaajuista ratkaisua. Tämä skeema tarjoaa analyytikoille, lainvalvontaviranomaisille ja sisällön moderaattoreille perustavanlaatuisen välineen, jonka avulla he voivat luokitella lapsiin kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyviä tietoja yhdenmukaisesti ja jakaa tietoja ja tiedustelutietoja tehokkaammin. 

Tätä varten on perustettu kansainvälinen Universal Classification Schema Expert Council -asiantuntijaneuvosto, ja Nettivihjeen Mikko Ahtila on yksi mukaan valituista asiantuntijoista. Neuvoston ensimmäinen kokous on suunniteltu pidettäväksi heinäkuussa. Tämä kokous on merkittävä virstanpylväs tehtävässä varmistaa kehitetyn skeeman jatkuva tarkkuus ja relevanssi. Asiantuntijaneuvoston ensisijaisena tehtävänä on luoda skeemasta 3. versio, jossa otetaan huomioon aikaisempiin skeemakoulutuksiin osallistuneilta saatu palaute sekä viimeisimmät teknologiset edistysaskeleet ja lainsäädännölliset muutokset.   

Kaiken tämän tavoitteena on edistää lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavan kuvamateriaalin nopeaa poistumista netistä. 

Uutiskirjeen artikkelikuva: iStock/PuiStocker65