Vuosittainen Safer Internet Forum järjestettiin Brysselissä marraskuun lopulla. Suomen Safer Internet -toiminnan edustajia osallistui tapaamiseen sekä paikan päällä että kokousta etänä seuraten. Nuorten osallisuutta korostavaan konferenssiin ja sen suunnitteluun osallistui Suomesta lisäksi kaksi Nuortennetti-toimintaa edustavaa nuorta osana eri Euroopan maista tulevien nuorten ryhmää. Vuoden 2023 tapahtumassa käsiteltiin mm. EU:n uutta Digipalvelusäädöstä (DSA), mielen hyvinvoinnin teemoja, tekoälyn merkityksiä alaikäisten käyttämissä verkkoympäristöissä sekä lasten ja nuorten omia näkemyksiä ja ajankohtaisia tarpeita mediataitojen kehittämiselle. Safer Internet Forum on vuosittainen kansainvälinen konferenssi, jossa mm. poliittiset päättäjät, tutkijat, viranomaiset, nuoret, opettajat ja kansalaisjärjestöt kokoontuvat keskustelemaan uusimmista suuntauksista, jotka liittyvät lasten verkkoturvallisuuteen. Vuoden 2023 Forumin sisältöihin ja puheenvuoroihin voi tutustua vapaasti Better Internet for Kids -portaalissa.
Suomen Safer Internet -toiminta oli lokakuuhun asti viestinyt X-palvelussa ja osallistunut erityisesti turvallista netinkäyttöä koskevaan keskusteluun. Kuitenkin viestipalvelun nykyinen johto on systemaattisesti purkanut niitä toimenpiteitä, joilla Twitter (nykyinen X) pyrki estämään disinformaation ja vihapuheen levittämistä palvelussa. Viestipalvelu X ei ole enää sellainen verkkoympäristö, jossa FISIC haluaa toimia. Siirrymme keskustelemaan FISIC Safer Internet Centre -nimellä LinkedIn -palveluun.
Turvallista joulunodotusta kaikille, myös verkossa, toivottaa FISIC-tiimin puolesta
Projektipäällikkö Rauna Rahja ja viestintäsuunnittelija Leena Pylkkö, KAVI
Tässä uutiskirjeessä:
Tapahtumat
Kansalliset ja kansainväliset kuulumiset
Materiaalit
Tapahtumat
Verkkovanhempainilta 8.2.2024
Merkkaa kalenteriisi jo nyt Mediataitoviikon verkkovanhempainilta to 8.2.2024 klo 18.30–20.00. Illan aiheena on: Miten tukea nuoren mielen hyvinvointia somen ja digitaalisten pelien äärellä? Nuorten kasvattajille ja huoltajille suunnatun verkkovanhempainillan järjestävät Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan.
Tervetuloa mukaan Mediataitoviikkoon
Mediataitoviikko on mediakasvatuksen oma teemaviikko, joka tarjoaa ammattilaisille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille inspiraatiota oman työn ja osaamisen kehittämiseen. Vuosittaisen teemaviikon sisällöt ja tapahtumat tarjoavat tietoa ja uusia ideoita mediakasvatuksen toteuttamiseen ja mediataitojen vahvistamiseen. Mediataitoviikko on osa ympäri Eurooppaa helmikuun alussa vietettävää Safer Internet Dayta.
Mediataitoviikkoa vietetään jälleen 5.-11.2.2024. Mediataitoviikon sivuille päivittyy nyt koko ajan tietoja kumppaniorganisaatioiden materiaaleista ja tapahtumista. Ilmoittaudu mukaan tällä kaavakkeella. Jos ilmoittaudut ennen joulua, saat kotiisi tai työpaikallesi postitettuna vinkkivihkon, jossa on kooste juuri sinun kohderyhmällesi sopivista mediataitomateriaaleista ja Mediataito-lehden artikkeleista.
Mediataitoviikon ja lukuisten kotimaisten mediakasvatustoimijoiden uusien sisältöjen äärelle pääsee jo 8.1., jolloin verkossa Mediataitoviikon sivuilla julkaistaan jälleen kattava ja monipuolinen Mediataito-lehti.
Kansalliset ja kansainväliset kuulumiset
YK:n erityisraportoijan vierailu Suomeen
YK:n oikeutta opetukseen käsittelevä riippumaton erityisraportoija Farida Shaheed vieraili Suomessa 20.–29. marraskuuta. Vierailun tarkoituksena oli arvioida koulutuksellisten oikeuksien toteutumista Suomessa. Erityisraportoija keskittyi vierailullaan Suomen koulutusjärjestelmään yhdenvertaisuuden näkökulmasta, mukaan lukien opettajien koulutukseen ja oppimisen tuen käytäntöihin.
Nettivihjeen asiantuntija pääsi tapaamaan erityisraportoijaa kaksi kertaa Suomen vierailun aikana. Keskusteluissa nostettiin esiin huolenaiheita lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan lisääntymisestä ja kuinka Suomen varhaiskasvatus ja perusopetus eivät tällä hetkellä takaa lapsille riittäviä tunne-, turva- ja digitaitoja, eivätkä myöskään riittävän laaja-alaista seksuaalikasvatusta.
Erityisraportoijalle annetut keskeiset kehittämistoiveet olivat:
- Seksuaalikasvatus tarvitsee vahvempaa kansallista koordinaatiota
- Seksuaalikasvatusta toteuttavien henkilöiden, kuten opettajien osaaminen on varmistettava
- Suostumuskulttuuria on edistettävä seksuaalikasvatuksen kautta
- Kouluissa toteutettavan seksuaalikasvatuksen sisältöjä on tarkennettava
Erityisraportoijan alustavat kommentit Suomen vierailulta on luettavissa tästä. Erityisraportoija Shaheed esittelee Suomea koskevan raportin ja suositukset ihmisoikeusneuvostolle kesän 2024 istunnossa.
Nuorilta kiristetään rahaa alastonkuvilla – “sextortion”-ilmiö kasvussa Suomessa
Pelastakaa Lasten Nettivihje on saanut kuluneen vuoden aikana suoraan 9 200 vihjettä, ja asiantuntijoiden etsivällä työllä käynyt läpi 12 600 verkko-osoitetta, joissa on lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia. Nettivihjeeseen voi ilmoittaa anonyymisti lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ja siihen liittyvästä materiaalista.
Yksi tällä hetkellä nousussa oleva ilmiö on ns. sextortion, eli lasten kiristäminen heidän aiemmin lähettämällään ja itse ottamallaan seksuaalissävytteisellä materiaalilla. Nettivihje on tänä vuonna saanut jo toistakymmentä ilmoitusta liittyen seksuaalisävytteisillä kuvilla kiristämiseen, kun edellisenä vuonna tällaisia ilmoituksia ei tullut yhtäkään. Keskusrikospoliisin Lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjunta -ryhmässä tilastoitavien tietojen mukaan kyseistä ilmiötä on kuluneena vuonna näkynyt Suomessa yli kaksinkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna. Pelastakaa Lasten Nettivihje on tehnyt jo yli 20 vuotta yhteistyötä Keskusrikospoliisin kanssa lapsiin netissä kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjumiseksi.
Myös Internet Watch Foundation (IWF) julkaisi jo syyskuussa tiedon, jonka mukaan vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla heidän asiantuntijansa olivat saaneet 257 prosenttia enemmän ilmoituksia sextortionista kuin koko viime vuonna. Suurimmassa vaarassa heidän mukaansa ovat 14–17-vuotiaat pojat.
Lue lisää Pelastakaa Lasten julkaisemasta tiedotteesta.
Materiaalit
Läppä lentää -peli tarttuu nettikiusaamiseen
Toivotko uudenlaista tapaa käsitellä kiusaamista netissä? Uudessa MLL:n pelissä Läppä lentää opetetaan Läppä nimiselle jänikselle kaveritaitoja digissä ja miten toimia kiusaamistilanteessa.
MLL:n Vanhempainnetistä löytyy apua nettikiusaamisen käsittelyynPeli on ilmainen ja suunnattu 4.–9.-luokille ja sitä voi pelata yksin tai 2 – 4 henkilön pienryhmässä. Joukkueet voivat mittelöidä siitä, kuka kerää muhkeimman pistesaldon pelissä.
Kurkkaa pelin tehtäväkortti ja ohjaajan ohjeistus ja ota käyttöön oppitunnilla ja nuorisotyössä. Tehtäväkorttiin pääset tästä linkistä.
Lataa peliä varten Play Seppo -sovellus ja syötä pelikoodi 8855GA
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainetistä löytyy runsaasti tietoa vanhempien mediakasvatuksen tueksi. Nettikiusaamisen sivu antaa kattavasti tietoa ja tukea nettikiusaamisen tunnistamiseen, ennaltaehkäisyyn ja kuinka käsitellä aihetta lapsen kanssa. Tutustu sisältöön Vanhempainnetissä.
Some ja ulkonäköpaineet -testi Nuortennetissä
Somen kuvavirta voi aiheuttaa huonoa oloa ja ulkonäköpaineita kaiken mukavankin tekemisen keskellä vähän kuin huomaamatta.
Kuva: Colorbox.
Nuorten laatiman Some ja ulkonäköpaineet -testin avulla lisätään nuorten ymmärrystä ulkonäköpaineista ja siitä, ettei somen kuulu määrittää mitä pitää tavoitella ja miltä pitää näyttää ulospäin. Linkki testiin Nuortennetin sivuilla.
Lisää nuorten tekemiä sisältöjä
MLL:n Nuortennetin omasta uutiskirjeestä löydät lisää nuorten tekemiä sisältöjä ja saat ideoita nuorten digitaaliseen osallistamiseen 4 kertaa vuodessa kootusti.
Tilaa Nuortennetin uutiskirje: Tilaa uutiskirje (creamailer.fi)
Älytalo-pakopeli haastaa yläkoululaisia käyttämään mediataitojaan ja ratkaisemaan tehtävät
KAVIn julkaisema mediakasvatuksellinen pakopeli sopii vuosiluokille 6-9. Laaja pedagoginen materiaali, käyttöohje ja linkki itse peliin löytyvät Mediataitokoulusta.
Tehtävät liittyvät arjen mediankäyttötilanteisiin. Pelissä mm. herätetään keskustelua netin kaupallisuudesta sekä muistutetaan yksityisyyden suojasta ja vastuullisuudesta someviestittelyssä. Pelaajan on myös tunnistettava eri mediatekstejä sekä arvioitava tietolähteiden luotettavuutta.
Osana oppimateriaalia jokaiseen medialukutaidon tehtävään on pedagoginen osio, jonka avulla teeman käsittelyä voi jatkaa ja syventää. Peli ei ole helppo, joten opettajana kannattaa ensin tutustua ohjeisiin ja itse pelata peli läpi! Peliä voi pelata verkossa tietokoneella, Chromebookilla, iPadilla tai tabletilla. Se ei sovi matkapuhelimelle! Selaimena suositellaan käytettäväksi Chromea tai Mozilla Firefoxia. Pelaaminen ei edellytä rekisteröitymistä käyttäjältä (oppilailta, opettajilta tai muilta käyttäjiltä) eikä siten henkilötietojen luovuttamista.
Tietoa uutiskirjeestä
Tämä on Finnish Safer Internet Centren (FISIC) uutiskirje. Uutiskirjeessä jaamme tietoa Suomen Safer Internet -toiminnan ajankohtaisista asioista. Toimintamme tavoitteena on lisätä lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja, turvallisuutta ja hyvinvointia internetissä. Suomessa FISIC-toimintaa toteuttavat, ja tätä uutiskirjettä kirjoittavat, yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI), Pelastakaa Lapset ry ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL).Uutiskirje julkaistaan 4-5 kertaa vuodessa saferinternet.fi -verkkosivuilla.