banner

Tässä uutiskirjeessä ajankohtaista on lähestyvä Mediataitoviikko ja KAVIn, Pelastakaa Lapset ry:n sekä MLL:n julkaisemat uudet materiaalit ja palvelut. Kannattaa myös jo nyt laittaa kalenteriin vanhempainilta, joka järjestetään 7.2.2023 verkossa. Hieno uutinen on myös se, että EU:n Parempi internet lapsille (Better Internet for Kids eli BIK+) -toimintasuunnitelma on nyt saatavilla lapsiystävällisenä versiona kaikilla eurooppalaisilla kielillä. Voit ladata suunnitelman haluamallasi kielellä tältä EU-julkaisujen sivustolta.

FISIC-hankkeen tavoitteet on nyt yhtenäistetty keväällä päivitetyn EU:n Parempi internet lapsille (Better Internet for Kids eli BIK+) -toimintasuunnitelman mukaisiksi. FISIC-toiminnan pääsivulla voit lukea, mitä nämä voimaannuttamiseen, turvaamiseen ja osallistamiseen liittyvät tavoitteet pitävät sisällään.

Tässä uutiskirjeessä voit lisäksi lukea kansainvälisistä kuulumisista, tulevista tapahtumista sekä tuoreista materiaaleista.

Hyvää sydäntalven aikaa toivottaa,
FISIC-tiimi
kirjeen toimitti: Leena Pylkkö, KAVI

Kuulumiset eurooppalaisesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä

Suomen Safer Internet -toiminta kuuluu yli 30 vastaavan eurooppalaisen hankkeen kanssa Insafe-verkostoon. Insafe-verkosto järjestää jäsenilleen puolivuosittain tapaamisia ja koulutuksia. Lokakuussa KAVIn ja MLL:n edustajat, sekä MLL:n kautta mukaan tulleet kaksi nuorisopanelistia osallistuivat verkoston tapaamiseen Brysselissä. Voit lukea lisää Safer Internet Forumista ja Training Meeting:stä matkaraportistamme.

Keskustelussa nousi esille mm. lasten osallistaminen ja suojelu, nettikiusaaminen, mediakasvatus ja Hotlinien tekemä työ lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivaltaa todistavan materiaalin ehkäisemiseksi. Suomessa Hotline-työtä toteuttaa Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-toiminta.

Nettivihje-toiminnan kautta FISIC on myös osa kansainvälistä INHOPE vihjepalveluverkostoa. Verkostot järjestivät marraskuussa Lissabonissa vuosittaisen yleiskokouksen, jonne osallistui myös Pelastakaa Lapset ry:n edustajia. Yksi ajankohtainen aihe tällä hetkellä on lisääntyvä nk. self-generated child sexual abuse material, eli tapaukset, jossa alaikäinen houkutellaan itse tuottamaan materiaalia.

Tulevat tapahtumat

Vanhempainilta verkossa 7.2.2023 klo 17.30-19.00
FISIC järjestää vanhempainillan lasten medialukutaidosta ja turvallisemmasta netinkäytöstä. Puheenvuoroja illassa pitävät Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset. 

Mediataitoviikkoa vietetään 7.-12.2. 2023  
Mediataitoviikko on mediakasvatuksen oma teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikon sivuille kootaan tuoreita materiaaleja mediakasvatukseen. Ilmoittaudu mukaan: www.mediataitoviikko.fi  

Uudet materiaalit ja palvelut

Pelikasvatuksen uutiskirje ja uudet pelikasvatusmateriaalit

  • Tieto elää sosiaalisessa mediassa vain hetken, jonka jälkeen sitä on vaikeaa löytää lukemattomista ryhmistä ja twiittiketjuista. Tiedon löytämistä helpottamaan perustettiin Pelikasvatuksen oma uutiskirje.  
  • Peliviikolla julkaistiin lisäksi Fair Play –kirja pysäyttää miettimään rasismia ja kolonialismia peleissä. Julkaisu on englanninkielinen.  
  • 3.-6.- luokkalaisille julkaistiin uusi animaatio sekä pelaamista käsittelevä kokonaisuus. Animaatio käsittelee pelaamisen saamaa merkitystä arjessa, ajankäytössä ja kaverisuhteissa.

Pienenä digiajassa -kirppu tarjoaa hyvinvointia perhearkeen 
Pienenä digiajassa –kirppu on hauska ja hyödyllinen peli, jonka kautta voi tutkia oman perheen digitottumuksia. Kirppu on suunnattu pienten 0-3 -vuotiaiden lasten vanhemmille mediakasvatuksen tueksi. Kirppua voi pelata yksin, kaksin tai ryhmässä, vanhempien tai lasten kanssa työskentelevien kesken. Kirpun ohjeistuksessa löytyy lisämateriaalia aiheen tueksi. 

Nettivihje ruotsiksi ja englanniksi
Pelastakaa lapset ry:n Nettivihje tarjoaa nuorille tietoa seksuaaliväkivallasta sekä alaikäisen houkuttelusta seksuaalisiin tekoihin. Sivustolla olevan lomakkeen kautta voi tehdä ilmoituksen, jos nuori epäilee aikuisen toimineen häntä kohtaan väärin netissä tai somessa. Nuorten ilmoita-lomake on nyt saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi.   

Seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisytyön uusimpia materiaaleja ovat lisäksi
Tukea nuorille, joilla on lapsikohteinenseksuaalinen kiinnostus –opas ammattilaisille, Turvaa ja tue –opas vanhemmille (suomeksi ja ruotsiksi), Mun keho mun rajat –opas nuorille (myös selkokielellä ja ruotsiksi) sekä Ota grooming puheeksi –kortit ammattilaisille. Kaikki materiaalit löydät Pelastakaa Lapset ry:n julkaisuista.

Tietoa uutiskirjeestä

Tämä on Finnish Safer Internet Centren (FISIC) uutiskirje. Uutiskirjeessä jaamme tietoa Suomen Safer Internet -toiminnan ajankohtaisista asioista. Toimintamme tavoitteena on lisätä lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja, turvallisuutta ja hyvinvointia internetissä. Suomessa FISIC-toimintaa toteuttavat, ja tätä uutiskirjettä kirjoittavat, yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI), Pelastakaa Lapset ry ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL).

Uutiskirje julkaistaan 4-5 kertaa vuodessa saferinternet.fi -verkkosivuilla. Voit seurata ajankohtaista toimintaamme myös @saferinternetFI -Twitter tilin kautta.